INTERDICŢIA PĂRINTEASCĂ REDUCE PREDISPOZIŢIA PENTRU FUMAT

Conform revistei de specialitate, American Journal of Public Health, acei tineri la care, în familie nu s-a întrodus interdicţia contra fumatului, sunt convinşi că fumatul adulţilor este acceptat de societate. Această concepţie a fost identificată atât la adolescenţii proveniţi din familii cu părinţi fumători, cât şi cu părinţi nefumători. În familiile în care nu se interzice fumatul, riscul de a fuma este de două ori mai mare. Î

n concepţia lui Alison Albers, coordonatorul studiului, rezultatele arată, că interdicţia din familie poate iniţia comportamentul antifumat la copii, şi poate să împiedice devenirea unui adult fumător.

Organismul adolescentului reacţionează mult mai sensibil la substanţele toxice din fumul de ţigară comparativ cu organismul adulţilor, cauza principală fiind, că această vârstă este perioada dezvoltării intensive a sistemului nervos, sistemului imunologic şi a maturizării sexuale, şi în această perioadă influenţele externe pot avea mai mare impact asupra organismului tânăr.

Creierul copiilor de 14-18 ani reacţionează mai intens la nicotină decât creierul adulţilor.

Dar ceea ce este şi mai grav, la vărsta adolescenţei se creează mai uşor dependenţa faţă de fumat. Date statistice dovedesc că 4/5 dintre adulţi fumează de la vârsta adolescenţei, ceea ce dovedeşte afirmaţia legată de dependenţă.

Conform unor evaluări efectuate în Ungaria, în 2003, copiii azi încep mult mai repede fumatul dacât în anii trecuţi. Şapte din zece copii de 10-12 ani, deja au încercat fumatul.1/3 dintre ei fumează sistematic, iar la majoritatea dintre ei s-a format deja şi dependenţa. 40% dintre copii de grădiniţă sunt fumători pasivi, având părinţi fumători.

Fumatul creşte şi predispoziţia pentru alergie şi reduce şi şansele de vindecare a diferitelor boli deja instalate. Simptomele alergice si asmatice sunt accentuate din cauza acestui viciu, care provoacă infecţii ale gâtului.

În cazuri mai grave se poate forma rezistenţă împotriva medicamentelor, tratamentelor medicale.

Tutunul reduce şi fertilitatea, prin faptul că, în cazul femeilor fumătoare, apar ovule mai puţin mature, mai puţin sănătoase. Din fericire, acest proces nu este ireversibil, după întreruperea fumatului, peste câteva luni, maturizarea ovulelor se normalizează.

Datorită faptului că fumatul contribuie la creşterea incidenţei cancerului (de plămâni, uter), cu cât cineva se apucă mai timpuriu, în organism creşte şansa unor boli tumorale. Acest lucru s-a dovedit prin faptul că, la bolnavele cu cancer de uter, sunt mai multe care au început fumatul încă din anii adolescenţei.(Dr.Somoskövi Á. Clinica pulmonară a

Universităţii Semmelweis din Budapesta).

Sursa de documentare (origo – sănătate).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5