Binecuvântarea familiei creştine

Duminică după-masa, Parohia Ortodoxă Mărişelu a fost plină ochi de credincioşi, care au asistat cu bucurie duhovnicească la săvârşirea Paraclisului Maicii Domnului.

Părintele paroh Aurelian Poptean, alături de protopopul Alexandru Vidican şi preoţii Marius Avram-Monor şi Lucian Blaga-Domneşti au săvârşit o rugăciune înălţată către Fecioara Maria pentru mângâierea sufletelor noastre.

Seara Duhovnicească a continuat cu cuvinte alese din partea invitaţilor protopop Alexandru Vidican -Protopopiatul Ortodox Bistriţa, preot Timoftei Găurean - Parohia Agrieş, doctor Călina Vancea - medic generalist Dej care au vorbit despre însemnătatea familiei.

După cum spunea arhimandrit Ioanichie Bălan, familia este celula vieţii pe pământ, cel dintâi aşezământ între Dumnezeu şi om, cea mai veche comunitate umană întemeiată de Tatăl ceresc, după modelul tainic al Prea Sfintei Treimi. “Nu este bine să fie omul singur; să-i facem ajutor potrivit pentru el” (Facere 2,18).

Marele rost al familiei este naşterea de copii şi cresterea lor în frica şi dragostea de Dumnezeu. Părintele Ioanichie Bălan spune că cele mai multe păcate de pe pămant se fac în familie astăzi, în casele creştinilor. Aproape 2 milioane de avorturi pe an se fac în România acum, iar la divorţuri, românii sunt în fruntea tuturor tărilor din Europa: “ Iată de ce nu mai plouă pe ogoarele noastre ! Iată de ce se usucă recoltele vara, de ce seacă izvoarele fîntânilor şi râurile şi se veştejesc toate, încă şi animalele suferă pentru păcatele noastre! Vedem în ce stare am ajuns, stim că suntem vinovaţi, că am supărat pe Dumnezeu, dar la biserică, la rugaciune şi post, la spovedanie şi căintă vin tot acei care veneau şi inainte. Restul aleargă pe la deşertăciuni şi păcate, la desfrîu şi plăceri, la tribunale şi griji pământeşti”.

Bineînţeles că Dumnezeu este Cel care a inventat noţiunea de familie. Atunci este normal ca tot El să ne poate ajuta să înţelegem cum ar trebui funcţiona familia şi să ne avertizeze în cazul capcanelor care o poate distruge. Într-adevăr, Dumnezeu ne-a dat multe principii în Cuvântul Său referitoare la structura familiei şi la rolul pe care ar trebui să îl împlinească fiecare membru în parte. Dacă aceste instrucţiuni biblice vor fi urmate, familiile vor trăi toate binecuvântările pe care le-a pregătit Dumnezeu pentru ei. Când sunt încălcate, rezultatul va fi dezastru şi durere, au fost de părere invitaţii de la Mărişelu. Desigur că nu există căsătorie care să fie lipsită de conflicte şi neînţelegeri. Totuşi, prin devotament şi dezvoltarea roadelor Duhului în vieţile noastre, soţii şi soţiile pot învăţa să trăiască armonios şi să se bucure de binecuvântări din ce în ce mai mari în căsătoria lor. Fiecare partener poate învăţa să se maturizeze mai mult în asemănare cu Hristos prin problemele inevitabile care apar. Tatăl creştin, în calitate de cap al familiei, are responsabilitatea principală de a-şi creşte copiii:Şi voi, părinţilor (literal: „taţilor“, n. t.), nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri, ci creşteţi-i, în mustrarea şi învăţătura Domnului.” (Efes. 6:4). „A învăţa“ înseamnă „a face să asculte“. De aceea, părinţii creştini nu ar terbui să îşi lase copiii să aleagă dacă să meargă sau nu la biserică sau dacă să se roage sau nu în fiecare zi. Copiii nu sunt suficient de responsabili pentru a şti ce este mai bine pentru ei – de aceea le-a dat Dumnezeu părinţi. Dumnezeu le promite părinţilor care investesc efort şi energie pentru a-şi vedea copiii învăţaţi adecvat că copiii lor nu se vor abate de la calea cea dreaptă când vor îmbătrâni.

Invitată de onoare a fost doamna dorurilor bistriţene, Cornelia Ardelean Archiudean, care a impresionat publicul cu pricesne adresate Maicii noastre a tuturor, cea care este mijlocitoare zi şi noapte între noi şi Mântuitorul. O zi de neuitat, care va rămâne pentru mult timp în inima celor din Mărişelu. La ieşirea din biserică credincioşii au fost miruiţi de preoţi, întorcându-se acasă cu sufletul încărcat de bunătatea sfinţilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5