,,Deschide uşa creştine”

Colectivul didactic al Şcolii generale Mărişelu, este preocupat de realizarea unor proiecte şi parteneriate cu unităţi de învăţământ şi nu numai din judeţ, ci si din alte judeţe.

Un asemenea proiect-parteneriat, intitulat „De la semeni, pentru semeni”, iniţiat de profesorii Ioan Tuns, Liliana Mureşan şi învăţătoarea Cornelia Omolea în colaborare cu Parohia Ortodoxă Română Mărişelu, preot paroh Aurelian Poptean este în derulare.

Scopul acestui proiect-parteneriat este unul caritabil, de bun simţ, acela de a aduce în anumite momente, un strop de alinare copiilor ce sunt incadrati în structuri destinate copiilor în dificultate.

S-a căutat o asemenea structură. La propunerea preotului Aurelian Poptean s-a ales ca partener de derulare Casa ,,Sfântul Iosif” din Odorheiu Secuiesc unde se află 125 de copii în dificultate. La baza alegerii au stat şi prezentările de adevărat profesionist a ziaristului Menuţ Maximinian - articolele din ziarul „Răsunetul”, cărţile publicate despre această instituţie, „Chip de inger” si „Radacini imprumutate” pe care asteptam cu suflet deschis sa o lanseze pe data de 27 decembrie la biserica noastra din Mariselu. Desigur „vinovatul principal” in acest sens fiind tot parintele Aurelian Poptean.

Toţi participanţii la proiect au convenit că în preajma sărbătorilor de iarnă este binevenită o întâlnire cu aceşti copii la ei acasă, ocazie cu care sa li se dea daruri şi să fie colindaţi .

Din iniţiativa domnului părinte, credincioşii Parohiei Ortodoxe Române Mărişelu, au colectat alimente şi îmbrăcăminte pentru copiii din Casa ,,Sfântul Iosif” din Odorheiu Secuiesc. Lor li s-au alăturat şi elevii clasei a V-a din şcoala Mărişelu.

Profesoara Liliana Mureşan, a pregătit cu un grup de elevi mai multe colinde care să fie prezentate copiilor şi surorilor din Casa ,,Sfântul Iosif, la o dată stabilită de comun acord – 10 decembrie 2009.

Un grup de 12 elevi, însoţiţi de cadrele didactice amintite, de preotul paroh, de viceprimarul comunei Mărişelu, Iuliu Ognean, s-a deplasat, joi 10 decembrie 2009, în Odorheiu Secuiesc la Casa ,,Sfântul Iosif”.

Darurile noastre au constat în alimentele şi obiectele de îmbrăcăminte ce s-au adunat din localităţile Mărişelu şi Măgurele, avand o cantitate de aproximativ 2,5 tone.

La Casa ,,Sfântul Iosif” am fost aşteptaţi cu nerăbdare de surorile şi de copii de aici. Sora Emilia, superioara aşezământului, ne-a poftit în capela din incintă, unde după o scurtă rugăciune de multumire, grupul de colindători al şcolii noastre, îmbrăcat în frumoasele costume populare din zona Mărişelu, a colindat parcă mai frumos ca niciodată, impresionând pe surorile şi pe toţi copiii prezenţi. La rândul lor, şi copiii din casă ne-au colindat minunat. S-a creat o atmosferă mirifică. Finalul acestui moment ne-a găsit pe toţi colindând ,,O ce veste minunată”.La ieşirea din capelă toţi copiii au primit din partea grupului din Mărişelu, portocale şi ciocolata.

Surprizele pentru cei din casă nu au încetat, deoarece au mai primit prin amabilitatea domnului profesor Dorel Nicoară, preşedintele fundaţiei ,,Proelectron” Măgurele, 4 calculatoare, iar domnul profesor Ioan Tuns a donat din biblioteca personală 25 de cărţi care să completeze biblioteca instituţiei, o parte din aceste cărţi reprezentand culegeri de probleme de matematică la care domnul profesor este autor sau colaborator, iar doamna învăţătoare Cornelia Omolea este colaborator..

Sora Emilia a mulţumit în numele tuturor din Casa „Sfântul Iosif” pentru ceea ce delegaţia din Mărişelu le-a donat. A mulţumit şi colindătorilor pentru felul în care au ştiut să interpreteze minunatele colinde. Ne-a făcut un scurt istoric al instituţiei. În felul acesta am aflat că edificiul a fost donat pentru copii aflaţi în dificultate de către fundaţia elveţiană umanitară „Basel Hilft” în anul 1996.

În continuare, sora Emilia şi un grup de copii, ne-a condus prin sălile de clasă unde elevii pregăteau lecţiile pentru ziua următoare, prin sala de activitate a grădiniţei, prin atelierul de pictură pe sticlă şi prin bibliotecă, prin sala de sport ori cea de mese, dar şi prin dormitoarele existente pentru copii şi pentru personalul casei. Peste tot domneşte curăţenia, austeritatea, dar şi bunul gust.

Între cei din Mărişelu şi copiii din Casa ,,Sfântul Iosif” s-au legat prietenii. În scurtul timp cât am stat în această instituţie, am cunoscut copii drăgălaşi, minunaţi, dornici de a vorbi, de a ne spune ce ştiu, de a ne spune de unde sunt, cum învaţă etc. Printre ei se află şi copii din judeţul nostru, de pe Someş ( din Maieru ), de pe Bârgaie, ori de pe Şieu ( Letiţia din Domneşti este absolventă a şcolii noastre), din Ieud Maramureş, din Joseni Bacău etc. Parcă nu puteam să plecăm de acolo, ei ne rugau să mai stăm. Un amănunt, nu lipsit de importanţă, când să ieşim din incinta casei, drumul era „legat” de braţele a zeci de copii care strigau „Nu plecaţi acasă, mai rămâneţi !”.

Sigur îi vom mai vizita şi cu alte ocazii.

Delegaţia din Mărişelu ce s-a deplasat la Odorheiu Secuiesc, aduce calde mulţumiri conducătorului auto Adi Ghita de la Palatul elevilor Bistriţa, care prin profesionalismul de care a dat dovadă, prin siguranţa în a conduce, calmitatea şi bunătatea sa ne-a impresionat deosebit. De asemenea aducem mulţumiri, enoriaşilor din Mărişelu şi Măgurele care au făcut donaţii. Adresăm mulţumiri Primăriei Mărişelu, primarului Toma Someşan, vice primarului Ognean Iuliu şi contabilei Rafila Moldovan, datorită cărora a fost posibilă această deplasare la Casa „Sfântul Iosif” din Odorheiu Secuiesc.

De Naşterea Domnului, de Anul Nou, noi cei din Mărişelu urăm atât copiilor, cât şi surorilor din Casa „Sfântul Iosif”, sărbători fericite, la mulţi ani, sănătate deplină, sa nu uite ca prietenia noastra a fost pecetluita pentru vecie, intru milla Domnului Hristos.

profesor Ioan Tuns

Şcoala Generală Mărişelu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5