Turism, cultura si traditii
Acesta este titlul proiectului de parteneriat derulat zilele acestea de catre scolile cu clasele I - VIII din Baciu judetul Cluj si Mariselu, judetul Bistrita - Nasaud. Actorii acestor evenimente, doua dascalite din scoala Baciu, Floarea Boca si Marioara Poptean, precum si inimosii dascali ai scolii Mariselu, Ignat George - director, Ileana Morar, Cornelia Omolea, Florina Buta, Liliana Muresan, Ioan Tuns, Maria Bota, Simion Echim, Virginia Roiban, Mihai Constantin si Bogdan Oprea. Desigur beneficiarii acestui proiect au fost copiii din cele doua locatii de invatamant, in special clasele a patra si a cincea.
La sosirea clujenilor, pe a caror fete se putea citi bucuria veselia drumetului ostenit ce se odihneste o clipa spre a-si intari fortele, au fost intampinati in prag de elevii bistriteni reprezentati prin doua fete merituoase pe numele lor Bartes Cosmina si Bartes Lorena, invesmantate cum nu se poate mai frumos in frumoasele straie de pe Valea Sieului.
Intr-o urare de bun venit, au intins oaspetilor un colac traditional si sare ce se aflau asezate pe un maiestos stergar cu motive florale. Gustand din ele fiecare oaspete aducea un cuvant de multumire gazdelor simtindu-se inca dintru inceput acel aer stavechi al prieteniei eterne.
La momentul potrivit au fost poftiti in sala festiva unde alaturi de cadrele didactice elevii celor doua scoli au desfasurat activitati de cunoastere, intr-o ambianta exceptionala. In finalul vizitei s-au facut schimburi de adrese,de fotografii, dar si planuri de colaborare si reantalniri.
De la scoala, alesii oaspeti au fost condusi la Primaria Comunei Mariselu, unde au fost intampinati de catre distinsul vice - primar Ognean Iuliu ce le-a expus cu mult drag copiilor istoricul localitatii cat si infarmatii recente in ceea ce priveste organizarea aparatului administrativ local. Au vizitat apoi intreaga cladire, facand cunostinta cu personalul ce-i astepta cu usile deschise.
Copiii au fost poftiti apoi in sala de sedinte a Consiliului Local, unde au fost serviti de catre angajatii Primariei cu mici atentii, urandu-le o sedere cat mai placuta la Mariselu.
Un ultim obiectiv apoi l-a reprezentat vizitarea lacasului de cult. Aici au fost intampinati de catre preotul paroh Aurelian Poptean, care a strecurat in sufletele invitatilor acel dram de credinta de nadejde si de dragoste, vorbind invitatilor despre frumusetea lacasului de cult ce are o vechime de 118 ani, despre harnicia, credinta si jertfenicia locuitorilor satului si despre valoarea sufletului fiecaruia.
In finalul intalnirii, invitatii au fost poftiti la casa parohiala, unde preotul paroh sprijinit de catre inimosii consilieri parohiali au oferit o masa frateasca invitatilor, rugandu-i in acelasi timp sa revina pe aceste meleaguri binecuvantate de Dumnezeu.
In cuvantul de multumire adresat de catre invitati au tinut sa multumeasca pentru ospitalitate intai de toate copiilor, celor trei institutii Scoala, Biserica si Primaria, care de altfel au fost si colaboratori in acest proiect, tinand sa scoata in evidenta faptul ca scoala, biserica si statul stau la baza formarii individului ca om.
Pr. Aurelian Poptean , Mariselu.
Adaugă comentariu nou