Birocraţia amână realizarea Parcului Industrial

Visul de a avea un parc industrial, mai are ceva de aşteptat din cauza birocraţiei. Începută cu mai bine de o oră întârziere, consecinţă a prelungirii unor şedinţe ale comisiilor de specialitate, extraordinara convocată joi, 9 mai, de primarul Ovidiu Creţu nu s-a prelungit foarte mult, asta şi ca urmare a retragerii de pe ordinea de zi a unui număr de trei proiecte de hotărâre iniţiate de viceprimarul Ioan Peteleu. Vorbim despre acte normative care fac referire la soarta firmei care se ocupă de implementarea proiectului Parcului Industrial Bistriţa Sud - SC Business Park Bistriţa Sud SRL.


Parcul Industrial Bistriţa Sud va fi realizat printr-un proiect european. Durata de implementare a proiectului este de 16 luni, din 30 ianuarie 2013 şi până în 29 mai 2014. Obiectivul general al proiectului este revigorarea şi dezvoltarea economiei locale, atragerea investitorilor, crearea de noi locuri de muncă, iar ca obiectiv specific este crearea acelei structuri de sprijinire a afacerilor, şi anume Administraţia Parcului Industrial Bistriţa Sud.


Potrivit edilului Ovidiu Creţu, miza acestui proiect este ca în doi ani de la punerea în funcţiune, să fie create circa 150 noi locuri de muncă în cinci microîntreprinderi, două întreprinderi mici şi o întreprindere mijlocie, a subliniat edilul municipiului.


Ideea Parcului Industrial a fost lansată în campania electorală din 2008, de către candidatul liberal (pe atunci) Ioan Turc.


Ce spun liberalii….


Conferinţă de presă, 10 mai 2013


Dorin Dobra, senator PNL: Vă spun că mă întreabă ministrul Economiei, săptămânal de Parcul Industrial.


Jurnalist: Şi ce îi spuneţi?


Dorin Dobra: Vă spun că mi-e niţel ruşine să îi spun, să îi transmit că la nivelul Primăriei Bistriţa, a funcţionărimii ei, a decidenţilor în legătură cu Parcul Industrial, văd o lipsă de dinamism. Lucrurile pot fi împinse şi făcute mai repede, dacă toată lumea e motivată, la fel cum lucrurile pot trena la fel de mult, dacă apar tot felul de neînţelegeri decizionale. Trag un semnal de alarmă din punctul acesta de vedere.


Parcul Industrial înseamnă locuri de muncă pentru oameni şi cu cât mai repede îl terminăm, îi spun personal domnului primar, acum, cu ocazia asta, că îl rog frumos să atenţioneze funcţionarii din primărie. Vă vând şi un pont. În urmă cu vreo zece zile, directorul societăţii care administrează Parcul Industrial (Iulius Dumitru), a fost acolo cu nişte investitori, deja, dar nu a putut decât să le arate decât un câmp. Bun, la ora aceasta e un câmp, dar pentru el era important, dacă va mai fi un câmp şi în toamnă sau dacă va mai fi un câmp şi la anul pe vremea asta.


Ceea ce ministrul Economiei Varujan Vosganian a transmis la întâlnirea aceea de la Bistriţa e important: dinamizaţi un pic şi terminaţi mai repede decât v-aţi propus. Sugestia ministrului, sper, că nu s-a constituit în vreo frână pentru ceva funcţionari din primărie.


Jurnalist: În ce stadiul e proiectul?


Ioan Peteleu, viceprimar PNL: Este semnat contractul de finanţare, este pregătită fişa de date a achiziţiei, se va transmite către ANRMAP spre avizare şi va urma procedura de licitaţie.


Dorin Dobra: Nu îmi imaginam că vine vara lui 2013 şi nu vom fi ieşiţi deja la publicitarea acestui parc în Europa. Nu îmi imaginam. Se apropie vara şi noi încă nu avem bugetul.


Gelu Muthi, consilier municipal PNL: Sunt uşoare întârzieri birocratice vizavi de o problemă care a apărut în ultima şedinţă de comisii.


Dorin Dobra: Vă fac o mărturisire, dacă i-aş şti pe ei cu sacii în căruţă, am trece la discuţia despre viitorul Parc Industrial.


Gelu Muthi: Noi credem că în următoarea şedinţă vor fi puse pe ordinea de zi proiectele care au fost retrase ce fac referire la Parcul Industrial şi până atunci se vor clarifica nişte lucruri. Uşoare lucruri birocratice, dar se vor rezolva.


Jurnalist: Din cauza aceasta, s-a prelungit şedinţa de comisii, ieri (n.r. – joi, 9 mai)?


Gelu Muthi: Exact.


Jurnalist: Ajutaţi-mă să înţeleg, orice primar şi-ar dori un parc industrial, ar fi şi în avantajul lui…despre ce e vorba aici?


Dorin Dobra: Nu cred că palierul factorul decizional politic a transmis mesajul care trebuie în jos, pe verticală în primărie.


Gelu Muthi: Eu aş zice să nu…o lună de zile, lucrurile  pot să rămână aşa, după care vom găsi o soluţie, astfel încât ele să evolueze.


Ce spune directorul societăţii care admnistrează Parcul Industrial...


Iulius Dumitru: De 7 luni tot vin pe aici, mă uit, nu mă bagă nimeni în seamă, nu mă întreabă nimeni nimic. Urmează finalul lunii mai, urmează finalul lunii iunie. Poate le introducem pe ordinea de zi în august, în decembrie. Eu când îmi mai fac activitatea? Când mi se virează banii pentru majorare de capital social, când se întâmplă lucrurile acestea, totuşi? Cineva poate să îmi dea un răspuns?


P.S.  E dificil să ţii echilibrul când mergi pe sârmă şi unii mişcă bară. Rolurile par a se fi împărţit.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5