Bistriţa-Năsăud rămâne un judeţ sigur

*Suntem pe penultimul loc la infracţiunile unde s-a început urmărirea penală

În ultimii 5 ani, în judeţul nostru se remarcă o creştere a infracţionalităţii sesizate, dar şi a celei constatate, însă cu toate acestea judeţul este pe locul 41 în cazul infracţiunilor din dosarele în care s-a început urmărirea penală. Pe un trend ascendent este infracţionalitatea economico-financiară (unde suntem pe locul 18 la nivel naţional), în timp ce având drept criteriu infracţiunile judiciare, IPJ BN se situează, din fericire, pe ultima poziţie a clasamentului.

Din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul IPJ Bistriţa-Năsăud, în 2010, şi anume 7939 de fapte, infracţiunile contra patrimoniului deţin o pondere de 35%. Pe genuri de infracţiuni există creşteri la furturi, tâlhării, înşelăciuni şi delapidări. În judeţul nostru au crescut furturile din locuinţă (cu 16% faţă de 2009), furturile din autoturisme şi furturile de animale, în schimb scăzând furturile din societăţi comerciale şi… din buzunare. Cetăţenii Bistriţei trebuie să ştie că aproape jumătate din totalul furturilor înregistrate în judeţ se comit în municipiu.

Bistriţa-Năsăud iese în evidenţă mai ales în zona criminalităţii din domeniul economico-financiar. Anul trecut au fost sesizate 359 de infracţiuni de evaziune fiscală, dublu faţă de 2009, dintre care 165 fapte au fost constatate ca atare. Prejudiciul creat în urma acestor infracţiuni depăşeşte 11 milioane lei. În 2010, poliţiştii au constatat şi zece acţiuni de contrabandă, dar şi 78 de infracţiuni la legea CEC-ului.

22 dosare penale pentru corupţie

În 2010, la nivelul IPJ BN au fost înregistrate 22 dosare penale, dintre care jumătate ca urmare a unor plângeri sau denunţuri, iar celelalte din oficiu. Potrivit datelor furnizate de IPJ BN, au fost sesizate 59 infracţiuni, şi anume, în 21 cazuri a fost vorba despre dare de mită, în 11 situaţii au fost sesizate infracţiuni de luare de mită, în două cazuri s-a reclamat traficul de influenţă.

Poliţiştii au înaintat Parchetului, cu propunere de declinare, 30 dosare dintre care 12 au ajuns la DNA. Domeniile în care au fost constatate fapte de corupţie sunt administraţia publică centrală şi locală, agricultura şi regimul silvic.

Peste 100 persoane cercetate pentru criminalitate organizată

Anul trecut, poliţiştii au constatat 150 infracţiuni de criminalitate organizată, dintre care 70 vizează traficul şi consumul de droguri. În 37 de situaţii s-au făcut cercetări pe linia combaterii traficului de persoane, în alte 31 cazuri fiind vorba despre acţiuni de finanţare a terorismului şi spălării de bani, în timp ce 12 infracţiuni au vizat criminalitatea informatică. Pentru aceste infracţiuni au fost cercetate, la nivelul IPJ Bistriţa-Năsăud, 117 persoane.

Numărul accidentelor rutiere cu victime, în creştere

Pe parcursul anului trecut, numărul de accidente rutiere soldate cu victime a crescut cu 13% faţă de 2009, ajungând la 352 de astfel de evenimente. Din fericire, a scăzut numărul persoanelor decedate (de la 38 la 34) şi a răniţilor grav (de la 111 la 98). Potrivit datelor furnizate de IPJ BN, în 2010 au scăzut şi infracţiunile sesizate la regimul circulaţiei, dar şi numărul de contravenţii. Cu toate acestea, pe raza judeţului au fost aplicate peste 48.800 de sancţiuni contravenţionale, fiind reţinute 2460 permise de conducere şi retrase 1263 de certificate de înmatriculare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]