Bistrițeanca Maria Matean, studenta de la Farmacie, și folkul ei bun!

Ionela-Silvia Nușfelean

Încă de pe vremea liceului, de pe când când susținea microrecitaluri prin urbea noastră, la diverse evenimente culturale, i-am remarcat timbrul vocal de o încărcătură emoțională aparte. Voce curată, profundă. M-am bucurat să o ascult recent pe Maria Matean într-un scurt interviu la Radio Rock FM, în emisiunea Folk Bun, coordonată de Cristi Dumitrașcu, unde i-a fost difuzată și piesa „Când amintirile”.
De o săptămână bună, a cântat la Alba Iulia, la Festivalul Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine”, alături de mari voci ale folkului contemporan: Ducu Bertzi, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vali Șerban, Florin Săsărman etc. „Și vremea a ținut cu Folkul!”, îmi scria Maria zilele trecute.
Seriozitatea și lirismul ce o caracterizează sunt premise pentru un urcuș profesionist și-o carieră muzicală. Este studentă în anul II la Facultatea de Farmacie UMFST „G.E. Palade” din Târgu Mureș. Și colectivul didactic al facultății și colegii i-au remarcat palmaresul artistic, diseminându-i pe pagina oficială de Facebook a Facultății reușitele: „Studenții noștri cu care ne mândrim! Dincolo de realul cursurilor, laboratoarelor, seminariilor, Maria iubește poezia și chitara atât de mult încât realizările ei artistice au deja o recunoaștere națională. (…) Bravo, Maria! Să nu îți abandonezi niciodată pasiunile!”.
Latura ei artistică se dovedește pe multe direcții, fiind laureată a unor concursuri plastice și literare, publicând poezie în revistele Neuma, Semn, Caiete Silvane, Mișcarea literară ș.a., având în pregătire un volum de versuri. Numără în palmares numeroase premii muzicale, dintre care, cel mai recent fiind Locul I la Festivalul Național de Muzică „Serile melancolice eminesciene” de la Ipotești, secțiunea folk, la categoria de vârstă 16-30 ani, individual, august a.c.
Despre acest eveniment, Maria îmi mărturisea: „La Ipotești a fost frumos, s-a simțit aerul eminescian și asta cred sincer că m-a ajutat pe scenă, deși am avut emoții mari. Nu mă așteptăm în niciun moment la premiul 1, au fost foarte mulți concurenți foarte talentați veniți din toată țara. Am cunoscut oameni extraordinari, am reîntâlnit prieteni vechi și oameni ai folkului. Pentru mine a fost o experiență minunată pe care o păstrez în suflet”.
Tânăra Maria Matean ne inspiră, ea dă mărturie că, atunci când e talent și dăruire, reușitele vin de la sine. Ce bine că o putem asculta în voie și pe canalul ei de youtube https://www.youtube.com/channel/UCD5if3pur-etoSs9P8m8Feg . Felicitări, Maria Matean! Suntem tare mândri de tine!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5