Bistriţeanul Andrei Marga a demisionat din fruntea ICR

Andrei Marga şi-a anunţat demisia din fruntea Institutului Cultural Român în urma raportului negativ privind activitatea ICR, adoptat de către comisiile reunite de cultură a Parlamentului.

Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, şi-a dat demisia din funcţie, luni, după ce Comisiile de afaceri externe şi cultură ale Senatului au cerut Biroului Permanent al Senatului revocarea sa.
În cererea de demisie Andrei Marga vorbeşte despre atacurile la care a fost supus încă din primele zile în care a fost numit în funcţie.
„Am acceptat numirea și am trimis declarația de intenții (vezi Andrei Marga, Cultură, democrație, modernizare, ICR, București, 2013, pp.99-104). Instantaneu, s-au lansat defăimări, tipice înțelegerii primitive a politicii, mai ales după rețeta deformării celor spuse, pentru a putea fi „combătute". S-a folosit apoi orice alt pretext pentru atacuri, mergând până la fabricații biografice spre a influența naivii", suţine fostul Ministru de Externe.
De asemenea, Marga aminteşte câteva dintre rezultatele obţinute de ICR sub conducerea sa.
„ICR s-a schimbat în bine. S-au recompus forurile de conducere ale ICR. Am înlocuit desemnările discreționare în funcții cu concursuri. Între timp, directorii institutelor din New York, Paris, Chișinău, Lisabona, Budapesta și directorii adjuncți de la New York, Berlin, Viena, Roma, Veneția, Lisabona sunt noi. Alți directori și directori adjuncți noi se află în procedură de numire. S-a elaborat un nou program, axat pe acțiuni cu impact durabil. A început reconstrucția bibliotecilor românești și a prezenței românești în mari biblioteci. S-a restabilit primatul valorii autorului și a operei în fața oricăror altor considerente (vârstă, afinități etc.). S-a instalat o nouă înțelegere, lărgită a culturii (incluzând, de asemenea, științele și reflecțiile instituționale, filosofia și teologia)".
Reacţia lui Andrei Marga vine ca urmare a cererii de revocare din conducerea ICR făcută de comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat.
Revocarea lui Andrei Marga din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român urma să se afle pe ordinea de zi a plenului Senatului de marţi dimineaţă, informează Mediafax.
Anunţul a fost făcut de către preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin.
"Biroul Permanent a decis că se va redacta o hotărâre care va fi, din câte am înţeles, supusă spre discuţie plenului mâine dimineaţă. Mâine de la ora 9.00 va fi un plen special al Senatului", a spus senatorul Georgică Severin, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului.

Mai mult: Libertatea.ro

Comentarii

18/06/13 08:33
Vizitator

Marga a demisionat de la ICR si a luat cu el si CALORIFERUL. Dupa cum se stie inca de la numirea sa in fruntea ICR, Marga s-a lansat intr-oserie de controverse legate de schimbarile pe care intentiona sa le faca in activitatea istitutiei. Cea mai interesanta care a facut multa valva este legata de inventia caloriferului. Iata ce declara Marga in octombrie 2012: „Toate institutele au fost concentrate pe film, arte plastice, pe muzica. Trebuie să revenim la un concept natural de cultură. Trebuie să lărgim, să facem loc şi ştiintelor, şi tehnologiilor. România este şi o ţară care a inovat tehnologic. Clujenii sunt deja săturaţi de exemplul meu, dar caloriferul este o invenţie transilvană. Câţi ştiu de asta?". Se pare ca Marga este prost informat privind inventia caloriferului, de vreme ce rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti declara contrariat urmatoarele: „N-am auzit niciodată ca acest obiect să fie inventat de un român. Mă îndoiesc că ar fi inventat în ţara noastră dar mai caut în dicţionarele enciclopedice". Si profesorul universitar clujean în domeniul instalaţiilor Anca Abrudan pune la indoiala afirmatia lui Marga cu caloriferul: „Zic eu că ar fi fost imposibil să fie aşa şi eu să nu ştiu. Predau în domeniu de 20 de ani. Într-adevăr, nu ne ocupăm de istoria tehnicii, dar nu aş fi ratat aşa ceva". Bine ca s-a terminat. Ce probitate poti sa astepti de la Marga care a trecut cu atata usurinta si nonsalanta peste acuzatiile de plagiat dovedite in cazul Ponta sau peste chiuleala deja proverbiala a lui Crin. Toate astea s-au intors impotriva lui.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5