Bistriţenii, aşteptaţi la întâlnirea cu paznicul Turnului

Înainte de incendiul din 2008, în Turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa se mai puteau vedea urme care sugerau că acolo au vieţuit cei ce aveau datoria de a scruta zările de dincolo de zidurile cetăţii, ca şi fresca de acoperişuri dinlăuntrul ei, pentru a semnala, trăgând clopotele, apropierea duşmanilor sau izbucnirea vreunui incendiu. Ei erau paznicii Turnului şi despre un asemenea paznic a scris şi Franz Karl Franchy în cartea sa “Maurul şi turnul său” (apărut în anul 1941). Erau oameni care se identificau cu datoria încredinţată de locuitorii cetăţii şi tocmai de aceea bistriţenii au dorit să se păstreze ceva în Turn care să amintească de ei.
Cu Paznicul Turnului se vor întâlni şi bistriţenii vremurilor de acum într-un scenariu istoric, la Serbările Bistriţei medievale 2015. Un personaj ce are în el toată istoria cetăţii şi care, după aproape 500 de ani petrecuţi în Turn, visează să îşi recapete dreptul de a trăi între concetăţenii săi. Este un personaj medieval fabulos, pe care vizitatorii Turnului îl vor putea întrezări în ceasurile în care el va hotărâ să îşi arate chipul, dar care va fi coborât între oameni la ordinul Judelui. Povestea sa este una cu cavaleri şi domniţe, cu demoni şi suflete pierdute, cu singurătate şi dragoste. Cine va învinge în lupta cu amintirile celor cinci veacuri de singuratate din Turn se va afla abia la sfârşit. Mesajul paznicului, adresat bistritenilor de astăzi poate fi divulgat, însă, de pe acum: “Fii tu însuţi un paznic al Turnului!”. Căci Cetatea Bistriţei va avea întotdeauna nevoie tine.
Serbările Bistriţei Medievale 2015 sunt organizate de Centrul Cultural Municipal Bistriţa şi Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Bistriţa şi al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin Complexul Muzeal Judeţean.
Mai multe informaţii pe site-ul www.bistritamedievala.ro

Preşed ex. Florin Săsărman

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5