Paznicul Turnului Bisericii Evaghelice comemorat printr-un concert de muzică medievală la 40 de metri înălțime
Fabulosul personaj medieval, aici vorbim despre paznicul Turnului Bisericii Evanghelice din Bistrița a fost astăzi comemorat printr-un eveniment unic organizat la 40 de metri înălțime. A fost vorba de un inedit și unic concert de muzică medievală și renascentistă va fi susținut de formația Huniadi Cantores din Hunedoara. Concertul a avut loc loc cu prilejul „Nopții albe a Bisericii Evanghelice” din cadrul Târgului Mare al Bistriței, ce se desfășoară în aceste zile în oraș.
Trebuie spus faptul că sute de bistrițeni au stat la coadă pentru asculta de aproape muzicienii și a privi noaptea orașul de sus. Despre singuraticul paznic al Turnului, personaj vechi de cinci sute de ani, a vorbit cantautorul Florin Săsărman, cel care joacă în această noapte rolul unui castellan: ”Paznicul este un personaj medieval fabulos, pe care vizitatorii Turnului îl vor putea întrezări în ceasurile în care el va hotărî să își arate chipul, dar care va fi coborât între oameni la ordinul Judelui. Povestea sa este una cu cavaleri și domnițe, cu demoni și suflete pierdute, cu singurătate și dragoste. Cine va învinge în lupta cu amintirile celor cinci veacuri de singurătate din Turn se va afla abia la sfârșit. Mesajul paznicului, adresat bistrițenilor de astăzi, poate fi divulgat, însă, de pe acum: „Fii tu însuți un paznic al Turnului!”. Căci Cetatea Bistriței va avea întotdeauna nevoie tine”, a povestit Florin Săsărman.
Potrivit celor spuse de ”castelanul” Săsărman, despre un asemenea paznic a scris şi Franz Karl Franchy în cartea sa “Maurul şi turnul său” (apărut în anul 1941). Erau oameni care se identificau cu datoria încredinţată de locuitorii cetăţii şi tocmai de aceea bistriţenii au dorit să se păstreze ceva în Turn care să amintească de ei. Turnul Bisericii Evanghelice din Bistrița este cel mai înalt din Transilvania, măsurând 75 metri înălțime. De cinci ani, accesul turiștilor în turn se face cu ajutorul unui lift transparent, care îi duce pe aceștia până la o înălțime de 40 metri, unde se află un balcon din piatră ce oferă o panoramă de 360 grade asupra orașului și a împrejurimilor. În „Noaptea albă a Bisericii Evanghelice”, bistrițenii și turiștii au mai avut parte de momente de dans medieval, teatru stradal, animație cu cavaleri și domnițe și un spectacol de animație cu foc. La acest eveniment au fost invitați Ordinul Cavalerilor Lup, Garda de Bistrița, formația de dansuri medievale Nosa, Teatrul Scena și trupa Sirius.
Adaugă comentariu nou