„Brânza frământată de Teaca” – ambasador al județului Bistrița-Năsăud la Forumul Global al Indicațiilor Geografice (GIPE 2025) în China
În China, la Forumul Global al Indicațiilor Geografice (GIPE 2025) organizat în perioada 19-21 septembrie 2025, România s-a aflat din nou în prim-plan prin produsele sale tradiționale, deja recunoscute sau aflate în curs de recunoaștere europeană.
Printre acestea s-a numărat și „Brânza frământată de Teaca”, prezentată ca un simbol autentic al județului Bistrița-Năsăud.
Produsul se află acum în etapa de evaluare la Comisia Europeană, iar producătorii așteaptă cu emoție obținerea statutului de Indicație Geografică Protejată (IGP) – o certificare ce va asigura recunoașterea și protecția la nivel european.
Cu o rețetă transmisă din generație în generație, „Brânza frământată de Teaca” este realizată printr-un proces specific zonei, care îi conferă gustul inconfundabil și textura caracteristică. Reprezentanții Asociației Brânzarilor din Bistrița-Năsăud, cei care au depus dosarul de atestare, subliniază că obținerea IGP ar aduce nu doar prestigiu, ci și o oportunitate economică importantă pentru comunitatea locală.
„Suntem mândri că „Brânza frământată de Teaca” a reprezentat județul Bistrița-Năsăud și România la un eveniment de un asemenea nivel. Felicităm echipa și îi doprim succes în demersul de atestare IGP – indicație geografică protejată la nivel european – pentru că noi în Bistrița-Năsăud avem o tradiție înrădăcinată în producerea alimentelor, cu rețete păstrate din moși strămoși”, transmite ing. Ioan Cătălin Păun, director executiv al Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud.
România pe harta gusturilor autentice
România are deja mai multe produse cu Indicație Geografică recunoscute oficial, iar includerea „Brânzei frământate de Teaca” în această listă ar însemna consolidarea poziției județului Bistrița-Năsăud pe harta gastronomiei naționale și europene.
Participarea la evenimentul din China a demonstrat că gusturile locale pot deveni ambasadori globali, aducând notorietate și punând în valoare munca oamenilor care păstrează vie tradiția.
Tradiția devine identitate, iar identitatea capătă valoare europeană: povestea „Brânzei frământate de Teaca” își urmează drumul spre recunoaștere.
Citiţi şi:
- Produsul românesc „Brânza frământată de Teaca” ne-a făcut mândri și anul acesta la 'Săptămâna Verde" de la Berlin
- „Brânza frământată de Teaca” pe drumul spre recunoașterea europeană în prag de sărbători
- Brânza frământată de Teaca, Groșciorul de Teaca, Ceafa nobilă de Bistrița și Zacusca cu păstrăv afumat de pe Sălăuța, la “Săptămâna Verde 2025” de la Berlin. Direcția Agricolă Bistrița-Năsăud: Succes celor trei producători din Bistrița-Năsăud!
- Brânza frământată de Teaca a ajuns la Berlin
- ASOCIAȚIA BRÂNZARILOR DIN BISTRIȚA-NĂSĂUD anunță demararea procedurii de obținere a certificării ca schemă de calitate europeană Indicație Geografică Protejată (IGP) a produsului BRÂNZĂ FRĂMÂNTATĂ DE TEACA!
Adaugă comentariu nou