Bucurați-vă de handbal!

„Avem echipă, avem valoare...”, suna cândva un refren celebru pe stadioanele de fotbal, care ar putea fi acum imnul neoficial al echipei naționale de handbal feminin a României. Pentru că, da, avem o echipă foarte frumoasă și foarte valoroasă, care s-a calificat în weekend la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Handbalistele noastre au demonstrat că medalia de bronz cucerită la Campionatul Mondial din luna decembrie nu a fost rodul întâmplării, ci al unei munci asidue, care a fost atent gestionată în primul rând de selecționerul Tomas Ryde. Suedezul a mixat cu înțelepciune experiența unor veterane ca Aurealia Brădeanu sau Valentina-Ardean Elisei, cu avântul unor jucătoare precum Eliza Buceschi și geniul Cristinei Neagu, iar rezultatul este unul încântător. România a ajuns la un nivel de valoare și de maturitate care îi permite să gestioneze rezultatele, așa cum doar marile echipe reușec să facă. Să explic: înaintea turneului preolimpic din Danemarca, România a jucat două partide oficiale cu Norvegia, în cadrul preliminariilor pentru Campionatul European, și un amical cu Suedia. În prima partidă disputată la Cluj-Napoca, România a dat totul și a învins campioana olimpică fără drept de apel, 25-20, după o pauză de 16 ani. A fost o victorie extrem de importantă din punct de vedere psihologic, pe care handbalistele și-o doreau pentru a-și demonstra lor că pot bate pe oricine. În returul de la Stavanger și în amicalul cu Suedia, Ryde nu a mai fost interesat de rezultat, ci a dorit să le dea tuturor jucătoarelor prilejul să evolueze, având în vedere că urmau marile examene de la turneul preolimpic. În consecință, România a pierdut ambele jocuri, dar nimeni nu s-a panicat, întrucât nu rezultatul final a contat, ci menținerea în priză a întregului lot. Strategia a dat roade, pentru că în Danemarca, Tricolorele au mai învins o dată țara gazdă, după ce o bătuseră și la Mondiale, apoi au trecut de Uruguay la pas, iar în meciul cu Muntenegru, finalista olimpică, atunci când rezultatul nu mai conta, au bifat doar un egal pentru blazon. Așadar, România a câștigat când a trebuit să câștige, a pierdut când eșecul nu a însemnat nicio problemă, și a terminat la egalitate atunci când doar blazonul conta.

Este un nivel pe care puțini l-ar fi anticipat, dar la care s-a ajuns prin multă muncă, ambiție și talent, ingrediente care nu i-au lipsit niciodată naționalei de handbal, dar care acum au fost bine gestionate de suedezul Ryde. În acest context, participarea la Olimpiada de la Rio de Janeiro va fi așteptată cu mare încredere de toți iubitorii handbalului din țară, dar și de amatorii de pariuri sportive, care vor dori cu siguranță să mizeze fără emoții pe Tricolore. România merge la Olimpiadă după o pauză de opt ani, după ce a obținut o calificare absolut meritată. Handbalul feminin rămâne un sport aducător de mari satisfacții, pentru că aceste fete s-au obișnuit să pună ștacheta sus, acolo unde alții nici măcar nu îndrăznesc să privească. Să ne bucurăm, așadar, de handbalul oferit cu generozitate de Neagu și Compania!

Foto: www.flickr.com

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5