Rezultatele handbalului feminin romanesc obtinute de-a lungul istoriei
Echipa nationala de handbal feminin a Romaniei a obtinut de-a lungul timpului trei medalii de aur in cadrul Campionatelor Mondiale. Primele doua performante istorice dateaza din anii 1956 si 1960, perioada cand handbalul se juca in 11. La doi ani distanta, Romania cucerea si cea de-a treia medalie de aur, primul si singurul succes major inregistrat in formatul actual.
Tricolorele au fost aproape de o noua izbanda, in 1973, cand pierdeau cu scorul de 11-16 in fata echipei tarii gazda, Iugoslavia. Chiar si in aceste conditii, fetele s-au intors acasa cu medaliile de argint.
Conform specialistilor de la https://www.sportwettenanbieter.com, ulterior a urmat o perioada mai putin fasta pentru handbalul de fete din Romania, reprezentativa tarii noastre revenind pe podiumul turneelor finale abia in 2005. La turneele din 1999 si 2000, Romania nu a putut depasi faza semifinalelor, suferind infrangeri usturatoare in fata unor adversari despre care credeam ca ne sunt la indemana.
Campionatul Mondial din Rusia a fost prima competitie importanta in care Gheorghe Tadici ocupa pozitia de antrenor principal al echipei. Predecesorul lui Tadici la carma nationalei a fost nimeni altul decat Cornel Otelea.
La Mondialul din Franta (2007), echipa nationala de handbal feminin s-a calificat in semifinale dupa un meci pe muchie de cutit contra echipei gazda. A fost nevoie de doua reprize de prelungiri pentru ca respectiva intalnire sa aiba o invingatoare. Rusia a fost urmatorul adversar intalnit in cale de fete. Echipa pregatita de Yevgeni Trefilov castiga in mod clar semifinala, iar Romania rata la mustata bronzul, dupa 35-36 cu Germania, in partida care a stabilit ocupanta ultimei pozitii de pe podium.
Trei ani mai tarziu, cu ocazia Campionatului European din 2010, tricolorele lui Radu Voina s-au intors in tara cu medaliile de bronz atarnand la gat. Ca urmare a evolutiei avute pe parcursul Europeanului, Cristina Neagu devenea in premiera cea mai buna handbalista din lume. La acel turneu, Neagu a castigat si titlul de cea mai importanta marcatoare.
Lucrurile nu au continuat pe un trend ascendent, asa cum poate era de asteptat, iar Romania s-a confruntat cu o noua perioada de tranzitie, care avea sa conduca si la ratarea calificarii la Jocurile Olimpice de vara din 2012 (Londra).
Gheorghe Tadici a revenit ulterior pe banca tehnica, insa fara a gasi cheia succesului. Cu el in frunte, nationala a obtinut rezultate slabe spre foarte slabe, si anume: locul 10 la Campionatul European din 2012, o pozitie similara ocupata dupa incheierea Campionatului Mondial din 2013 si, respectiv, locul 9, anul urmator, la Campionatul European.
Un nou sef la FRH si primul antrenor strain din istoria handbalului romanesc
Cristian Gatu a pierdut sefia Federatiei Romane de Handbal in detrimentul lui Alexandru Dedu. Gatu a fost presedinte al FRH timp de aproape doua decenii (18 ani).
In lipsa performantelor de la echipa, Romania a adoptat, la randul ei, moda antrenorilor straini. Suedezul Tomas Ryde s-a impus in Liga Campionilor cu Viborg si a ales din noianul de oferte (Wettportal eröffnen) sa devina primul antrenor strain din istoria echipei nationale.
Ryde a reusit sa bifeze primul obiectiv, calificarea la Mondialul din Danemarca. I-a revenit apoi misiunea de a se clasa pe unul dintre primele opt locuri. Desi au avut un start nu tocmai bun, cu trei infrangeri in grupe, tricolorele au strans randurile si au prins viteza pana in faza semifinala, cand au pierdut, strans, cu Norvegia. Impotriva polonezelor, insa, romancele si-au ridicat nivelul jocului, reusind sa prinda din nou podiumul dupa o lunga perioada de seceta.
Cristina Neagu a "recidivat" la acel turneu, devenind jucatoarea cu cele mai multe goluri inscrise. Perioada de gratie a carierei lui Neagu a continuat, iar handbalista romana a fost declarata in 2018 cea mai buna marcatoare all-time a Campionatului European. Interul stanga al Romaniei a atins borna de 206 goluri inscrise la Campionatele Europene in partida contra Germaniei, incheiata 29-24, depasind-o astfel in clasament pe Agnes Farkas, detinatoarea recordului la acea ora.
Citiţi şi:
- Bucurați-vă de handbal!
- România, în semifinalele Mondialului U 18 de handbal feminin
- Bistriţeanca Daciana Hosu, cea mai bună handbalistă a României în partida cu Spania
- În 16 august, vino alături de Valentina Ardean Elisei, la meciul de retragere în Glorie!
- Valentina Ardean Elisei, meci de retragere în Glorie! Un eveniment pentru o Generație de Aur a handbalului românesc
Adaugă comentariu nou