Bugetul Consiliului Judeţean, rectificat „pe minus”

Consilierii judeţeni ai Puterii au aprobat bugetul propriu rectificat al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud pe anul 2011, după ce aleşii Opoziţiei au refuzat să voteze „un buget al sărăciei”, al „impotenţei actualei guvernări” de a aloca sumele anunţate la începutul anului.

În fapt, vorbim de un minus de aproape 11 milioane lei, după ce, la finale lui 2010, bugetul Consiliului Judeţean avea un plus de 24 milioane lei. Ce s-a întâmplat anul acesta? Faţă de prognoze, din impozitul pe venit (din salarii) la nivelul judeţului nostru s-au încasat cu 5,51 milioane lei mai puţin. Mai mult, nici Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu a mai virat suma de 5,565 milioane lei, în cadrul HG 577/1997, pentru pietruirea drumurilor judeţene.

În aceste condiţii, fiecare unitate din subordinea Consiliului Judeţean s-a uitat în propria vistierie pentru a vedea de unde poate să renunţe la sume, astfel încât să nu fie afectată activitatea instituţiei.

Unde s-au făcut economii? De exemplu, la aparatul propriu al Consiliului Judeţean, la Serviciul Public Comunitar pentru Evidenţa Informatizată a Persoanei sau unităţile de învăţământ special. S-au cheltuit mai puţini bani la investiţiile cu reabilitarea corpurilor de clădire de pe Independenţei sau de pe Al. Odobescu, pentru consolidarea şi restaurarea monumentelor istorice (castelele de la Comlod şi Posmuş) şi lista ar putea continua.

Ce este şi mai grav, bugetul pentru anul 2012 este şi el unul …în minus faţă de 2011, la câteva capitole. Pentru drumurile judeţene, fondurile sunt mai mici cu 3,4 milioane lei. Pentru echilibrarea bugetelor locale a celor 62 de unităţi administrative-teritoriale din Bistriţa-Năsăud, prin Legea bugetului de stat pentru anul 2012, sunt alocate 29.838 milioane lei. În 2011, la acest capitol, Bistriţa-Năsăud beneficia de 40,294 milioanei lei. Adică, cu peste 25% mai puţin.

Cum va arăta 2012 nu se ştie. Între timp Puterea şi Opoziţia se ceartă pe realizări şi nerealizări ale mandatului 2008-2012.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5