De peste ocean

Bun venit!

Oriunde te-ai găsi şi toate minunăţiile din lume să se abată asupra ta, nu e nicăieri mai bine, decât acolo unde ai rostit cuvântul MAMĂ, acolo unde ai copilărit, unde fiecare poveste ascunde o învăţătură, acolo unde te-ai format şi ai dobândit încredere în tăria ta, încredere ce va dăinui în timp. Peste ocean, după cum am mai scris, sunt lucruri încântătoare, mă refer la grija şi priceperea omului de a înfrumuseţa mediul ambiant, de a proteja natura şi a crea omului condiţii de recreere cu un înalt grad de confort. Aceasta cred că e grija faţă de om, de a-l face să se bucure, să se impresioneze oriunde s-ar găsi: în aeroport, în avion, pe vapor, pe lac, în parc sau pe munte. Dacă totul în jurul tău e la superlativ, înseamnă că societatea are grijă de tine.
Oriunde ne găseam, o vorbă românească sau un steag tricolor, ne mişca, ne făcea să tresărim şi ni se umezeau ochii. Ne opream şi intram în vorbă cu cel ce se ruga în româneşte, cu cel ce cânta româneşte, sau cu cel ce avea la maşină steguleţul tricolor.
Am participat la un picnic organizat de compania Microsoft, la poalele muntelui Si. Lume multă de pe toate continentele, unde se vorbeau toate limbile pământului. La intrare în acest picnic, pe catarge erau arborate peste o sută de steaguri. Nu ne-a interesat altceva decât să vedem dacă şi tricolorul nostru este aici. Bucuria ne-a fost deplină când pe unul din catarge am zărit tricolorul. Ne-am deplasat în fugă şi am poposit puţin lângă acest catarg, mulţumiţi că la această distanţă şi ţara noastră este apreciată şi recunoscută. Steagurile arborate reprezentau ţările care au salariaţi la această prestigioasă companie printre care şi România.
În oraşele din pădure, Bellevue şi Redmond, parcurile sportive şi de agrement sunt foarte dese, după socoteala noastră cam la 1000 de locuitori revine un parc bine amenajat cu posibilităţi de recreere, cu terenuri de sport, piste de alergare, unde orice om le poate frecventa fără nici o taxă. În parcul Crossroads din Redmond luna august este dedicată filmului în aer liber, sub genericul: “Filme pentru toate limbile”. Ne-a impresionat când pe marele ecran au apărut cuvinte de salut din partea organizatorilor în mai multe limbi printre care şi cuvintele BUN VENIT, dovadă ca românii din America sunt onoraţi. Aceste cuvinte ne-au îndemnat să ocupăm loc pe gazonul curat şi să urmărim filmul. De data aceasta un film indian.
După trei luni de şedere pe aceste locuri, încercăm şi noi cuvintele de salut pentru cei care ne-au ocrotit, spunându-le: “BUN RĂMAS”. Bun rămas acelora care ne-au găzduit şi ocrotit, copiilor şi nepoţilor Nicu, Livia, Călin şi Călina de la casa cu numărul 5515 de pe strada 161 din oraşul Redmond, care ne-au permis accesul la toate sursele informatice şi ne-au făcut traducerile de rigoare, pentru ştirile şi proza scurtă ce le-am expediat în ţară prin intermediul ziarului nostru “Răsunetul” pe care îl onorăm de peste patru decenii. Sincere mulţumiri celor doi lideri jurnalişti Ioan Lazăr şi Menuţ Maximinian pentru găzduire şi operativitate. Pe mulţi români din America i-am adunat în jurul ziarului, studiind rubrica: “De peste ocean”, iar cei din ţară ne-au confirmat colecţia de ziare păstrate anume pentru noi spre a ne face o supriză. Sincere mulţumiri adresăm ortacilor de drum Gheorghe şi Elena Dăian din Cluj cu care am cutreierat această zonă timp de trei săptămâni. Rămas bun le zicem familiilor care ne-au invitat în casele lor, Adriana, Emil şi Victoriţa Cicoş, Irina, Cristi, Maria şi Alex Salvan din Năsăud, Maricica şi Gabi Zlăvog din Iaşi, Delia şi Sorin Dreve din Cluj, Valentin, Alina şi Alex Iliescu din Suceava, surorile Dana şi Corina Sicoe din Dej, Duţu Tuluca din Oneşti, Ionuţ Sava din Iaşi, Cristina si Adrian Feneşan din Cluj, români stabiliţi în America care respectă frumoasele tradiţii ale locului atât prin elemente gastronomice cât şi prin obiceiuri pur româneşti. De Crăciun toţi îşi dau mâna şi pornesc colindele pe la casele românilor, o adevărată oază de spiritualitate creştină românească.
Acelaşi respect vecinilor nostril din dreapta, aviator şi salariat la compania Boeing din Seattle şi soţiei salariată la inspectoratul şcolar al districtului Redmond, vecinului din stânga, ofiţer american şi vecinilor de vis-à-vis, salariaţi la primăria Redmond şi tuturor acelora care au dat curs întrebărilor noastre pentru documnentare şi ne cerem scuze că poate uneori i-am cicălit şi plictisit, dar întotdeauna s-au dovedit binevoitori şi împliniţi că ne-au putut fi de un real ajutor.
Salutăm şi le zicem bun rămas celor cu care am conversat prin multele parcuri de agreement şi sportive cât şi tuturor reprezentanţilor puterii administrative din oraşele pe unde am poposit pentru că ne-au oferit locuri de vis prin ordine şi curăţenie desăvârşită. Felicităm pe toţi acei care apără natura şi transformă mediul ambiant într-o oază de frumuseţe ce îţi încântă inima şi privirea. Mulţumim companiei aeriene pentru condiţiile minunate de zbor şi popasuri prin aeroporturile international Seattle, Londra, Budapesta cât şi firmei de transport auto pe ruta Budapesta-Cluj şi companiei CFR pe distanţa Cluj-Napoca – Năsăud. Sincere mulţumiri familiei Morar din Năsăud care au avut grijă de casa noastră, gospodari vrednici, corecţi şi de aleasă omenie.
Să auzim de bine!

Ioan şi Lucreţia Mititean

Comentarii

31/08/12 09:33
elena daian

Multumiri fam. Ioan si Lucretia Mititean pentru frumoasele articole pe care le publica.
Suntem sufleteste legati de Redmond si parca prin aceste ''mesaje'' de peste ocean ne simtim mai aproape de pamantul american.
Va asteptam sa va intoarceti cu bine in Romania.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5