Campanie de colectare a DEEE, ÎN 40 de localităţi din judeţ

*peste 8 tone au fost deja colectate de pe Valea Sălăuţei

O amplă campanie de colectare a deşeurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), din 40 de localităţi din Bistriţa-Năsăud, a debutat în această săptămână, urmând să se deruleze până în 19 mai. Campania este organizată de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, cu sprijinul reprezentanţilor sistemului naţional de gestionare a DEEE, respectiv Asociaţia Ecotic şi SC Bene Internaţional.
“Beneficiind de implicarea deosebită a primarilor comunelor Romuli, Telciu şi Coşbuc, în primele trei zile ale campaniei s-au colectat circa 8 tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, cifra reprezentând circa 1 kg/cap de locuitor. Legislaţia românească prevede o ţintă naţională de 4 kg/cap de locuitor/an, precum şi obligaţia autorităţilor adminstraţiei publice locale de a organiza colectarea DEEE cu o frecvenţă trimestrială. Exemplul comunelor menţionate mai sus va trebui urmat şi de către reprezentanţii primăriilor celorlalte comune implicate în campanie”, precizează directorul executiv al APM BN, Ştefan Mureşan.
Organizatorii campaniei îşi propun, în primul rând, să vină în sprijinul administraţiilor publice locale care au rolul de a susţine colectarea selectivă a deşeurilor în unităţile teritorial-administrative pe care le reprezintă. Deţinătorii de astfel de deşeuri din oraşele şi comunele în care se desfaşoară această campanie au ocazia, în premieră, de a preda DEEE pe care le deţin către un reciclator specializat, evitandu-se astfel abandonarea acestora în spaţii neautorizate sau amestecarea cu deşeurile menajere, mai ales că pot conţină materiale şi substanţe periculoase (uleiuri, freoni, metale grele s.a.). Predarea acestor deşeuri nu presupune costuri pentru deţinătorii acestora.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5