Campionatul Naţional de Atelaje cu doi cai – Herghelia Beclean

În zilele de 1,2,3 iulie la baza hipică a Hergheliei din Beclean s-a desfăşurat etapa a – II - a a Campionatului Naţional de Atelaje cu doi cai. Paisprezece echipaje cu driveri şi cai din județele Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Covasna şi Harghita au trecut în week-endul amintit prin cele trei probe prevăzute în concurs. În ciuda timpului ploios şi rece, evenimentul găzduit de către baza hipică a Hergheliei din Beclean a atras și în acest an atenția unui public amator de sporturi hipice sau iubitor de cai. Astfel, timp de trei zile, spectatorii prezenţi şi-au încurajat favoriţii şi s-au bucurat din plin de frumosul spectacol ecvestru de la Beclean, având ocazia să admire cai extrem de valoroşi, exemplare cabaline deosebit de frumoase şi spectaculoase, antrenate pentru a participa cu succes la competiții de mare anvergură. Atelajele participante în competiţie, prezentarea şi sportivitatea conducătorilor de echipaje au adus un plus de atractivitate şi spectaculozitate pe parcursul celor trei zile de concurs. În prima zi, vineri, 1iulie, într-un careu de 40/100 de metri, a avut loc proba de prezentare şi dresaj, prin care s-a verificat ritmul, impulsia, flexibilitatea, relaxarea și plasarea cailor, stilul și acuratețea figurilor executate cu atelajele de către concurenți. Aceștia au avut de executat schimbările cerute în progresie, atunci când capul animalului ajungea în dreptul liniei indicatoare.

A urmat proba de maraton, cea mai spectaculoasă etapă din concurs pentru public, desfăşurată sâmbătă, 2 iulie, şi punând la încercare rezistența fizică și pregătirea tehnică a cailor și a driverilor. Traseul de maraton, cu o lungime de15.700 de metri are mai multe etape: prima, cu alură liberă și pornirea atelajelor din zece în zece minute, presupune parcurgerea a 5.000 de metri, pe drumuri de țară și pe câmp, cu o viteză medie de 15 kilometri/oră; a doua, la pas, se desfășoară cu o viteză medie de 7 kilometri/oră, pe o lungime de 1.000 de metri; a treia, la trap, presupune mișcarea cu 15 kilometri/oră și trecerea prin opt obstacole naturale și artificiale construite din lemn și alte materiale, aplicându-se câte un punct de penalizare pentru fiecare 5 secunde petrecute într-un obstacol, cu riscul eliminării din probă pentru concurenții care depăsesc limita de 5 minute.

În ultima zi de concurs, duminică, 3 iulie, s-a derulat proba de obstacole. În cadrul acestei probe, concurenţii au avut de parcurs un traseu cu obstacole artificiale, cu o lățime a “porților” doar cu 10-15 centimetri mai mare decât ecartamentul roților din spatele trăsurilor. Miza a constat în evitarea penalizărilor cuantificate astfel: trei puncte pentru doborârea unui obstacol și un punct pentru fiecare două secunde de depășire a timpului de bază (cine încheie traseul fără penalizări intră în baraj).

După cele trei zile de concurs, pe lângă faptul că întreaga competiţie a fost un succes, mai trebuie remarcat faptul că echipajul Romsilva care a reprezentat Herghelia Beclean- echipaj condus de driverul Imre Zoltan, la atelaj cu caii Molly şi Matka, două iepe din rasa lipiţan, linia Maestuoso, crescute la herghelia Beclean, a ocupat un merituos loc 5 în clasamentul general al concursului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5