Dresaj, maraton şi cursă cu obstacole la Campionatul naţional de atelaje de la Herghelia Beclean

Un număr de 15 echipaje de atelaje cu doi cai din toată ţara se vor alinia la start, vineri dimineaţa, la etapa a doua a Campionatului naţional de atelaje pentru doi cai şi ponei ediţia 2011 cu trofeul Cupa Romsilva. Echipajele înscrise în concurs vor avea de parcurs trei probe: dresaj, maraton şi obstacole folosind trăsuri de paradă şi de maraton. Concurenţii se vor aduna la Beclean în cursul zilei de joi când va avea loc controlul sanitar-veterinar. Concursul propriu-zis va începe vineri, 1 iulie, de la ora 12.00 cu prima probă, cea de prezentare şi dresaj. Cu acest prilej, va fi verificat modul în care calul execută anumite comenzi prestabilite, conform programului impus de Federaţia Ecvestră Internaţională. Se are în vedere perspicitatea driverului în conducerea cu o singură mână, în cerc, şi executarea mai multor tipuri de paşi: trap întins, trap îngrămădit, pornirea cailor de pe loc cu sincronizare între cele două animale, mersul cu spatele cu sincronizare între cai. Proba de dresaj este însoţită de cea de prezentare. O comisie de specialitate va verifica armonia echipajelor pentru ca atelajele, driverul, secundul şi caii trebuie să prezinte un tot unitar, prin aspect, prestanţă, eleganţă, ţinută, costumaţie şi atitudine. Proba de maraton este programată sâmbătă, 2 iulie, de la ora 10.00 şi constă în executarea unui parcurs cu o trăsură de construcţie specială pe un traseu de 16 kilometri, la final concurenţii trecând prin şapte obstacole, dintre care unul cu apă. Proba de obstacole, programată duminică, 3 iulie, începând cu ora 10.30, e ultima din concurs şi presupune ca trăsura să treacă printre obstacole, nişte jaloane cu mingi în vârf, care au deschiderea cu 10 centimetri mai mare decât ecartamentul trăsurii. Dacă sunt atinse obstacolele, mingea din vârf cade, iar aceasta duce la penalizarea cu un anumit număr de puncte a concurentului. Câştigătorul va fi acela care va avea mai puţine penalizări şi care se va încadra cel mai bine într-o anumită perioadă de timp, prestabilită. La competiţie participă doar cai din rasa Lipiţan, formată în peninsula Istria de pe teritoriul fostei Iugoslavii. Este o rasă veche a cărei baze au fost puse încă din anul 1580 odată cu înfiinţarea hergheliei Lipizza de către Karl Steiermark al-III-lea. Având capul uscăţiv, cu profil uşor berbecat, gâtul musculos în formă de ''gât de lebădă'', spinare lungă, şale scurte şi rezistente, umeri uşor proeminenţi, picioare scurte şi viguroase cu aspect uscăţiv, calul este ideal pentru călărie şi tracţiune uşoară. Este, totodată, una din rasele foarte apreciate pentru trăsură. La Herghelia Beclean, caii lipiţani sunt folosiţi, în special, pentru trăsuri închiriate la ceremonii, pentru trăsuri de vânătoare şi pentru călărie.

Herghelia Beclean este unul din cele 16 mari centre de creştere a cailor de rasă din ţară, subordonată în prezent Regiei Naţionale a Pădurilor. Concursul se va desfăşura la baza hipică a HERGHELIEI BECLEAN, cu acces din drumul judeţean Beclean – Figa.

Programul concursului

JOI, 30 iunie: ora 12.00 Sosirea participanţilor – Controlul actelor

VINERI, 1 iulie: ora 9.00 – 10.00 Şedinţa tehnică

- ora 10.30 – 11.30 Control sanitar-veterinar

- ora 12.00 Proba A: Prezentare şi Dresaj

- ora 18.00 Recunoaşterea traseului de maraton

Sâmbătă, 2 iulie: ora 10.00 Proba B: Maraton

- ora 19.00 Premierea probelor A şi B + Cina festivă

Duminică, 3 iulie: ora 09.00 Control sanitar veterinar

- ora 10.30 Proba C: Obstacole

- ora 13.00 Premierea probelor C şi compusă

Competiţia va reuni la start peste 15 echipaje de atelaje cu doi cai (din rasa LIPIŢAN), dintre care trei aparţin Clubului Hipic Romsilva, iar celelalte reprezintă crescatorii private de cai lipiţani din mai multe judeţe ale ţării.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5