CANCERUL—INAMIC PUBLIC

In perioada octombrie –noiembrie, se desfasoara la nivel national o campanie de informare si prevenire a cancerului. In acest sens incepem sa va prezentam cate ceva despre acest flagel.

Cancerul reprezinta o problema majora de sanatate publica, pe plan mondial, existand variatii considerabile in incidenta, mortalitate, supravietuire, factori determinanti de mediu, programe mixte de prevenire, detectare, tratament, paleatie.

Daca nu se intervine efectiv prin programe de prevenire si screening, numarul de cazuri noi va creste de la 10 milioane in 2000 la 15 milioane in 2020, dintre care 9 milioane in tarile in curs de dezvoltare. Povara prin cancer ar putea atinge pana in anul 2050, 24 milioane cazuri/an/global, cu 17 milioane in tarile in curs de dezvoltare (Parkin, Bray, Devesa 2001).

Datele legate de incidenta, prevalenta si mortalitatea prin cancer sunt incomplete in tarile in curs de dezvoltare comparativ cu tarile dezvoltate, acestea din urma avand infrastructura si resursele (umane si materiale) necesare implementarii si mentinerii registrelor populationale de cancer.

Cu toate aceste limitari obiective, epidemiologia cancerului in tarile in curs de dezvoltare difera de cea a tarilor dezvoltate: tarile dezvoltate prezinta rate ridicate de cancere pulmonar, colorectal, san si prostata, ca urmare a debutului precoce a epidemiei tabagice, a expunerii timpurii la carcinogenii ocupationali, dietei si stilului de viata occidental din aceste tari; in contrast, pana la ¼ din cancere in tarile in curs de dezvoltare sunt asociate cu infectiile cronice. Cancerul hepatic este frecvent asociat cu infectia cu virusul hepatitic B (HBV), cancerul de col uterin este asociat infectiei cu anumite tipuri de papillomavirus uman (HPV), iar cancerul de stomac este asociat cu infectia cu Helicobacter pylori.

In tarile in curs de dezvoltare, sapte tipuri de cancer (col uterin, ficat, stomac, esofag, plaman, colorectal, san), determina 60% din cazurile noi si decesele prin cancer (Ferlay et al, 2001). Dintre aceste tipuri, cancerele de col uterin, hepatic, stomac si esofag, prezinta rate crescute de incidenta si mortalitate si in tarile dezvoltate. Cancerele de plaman, colorectal, san, prezinta rate in crestere, ca urmare a modificarilor demografice si industriale.

Dupa cum se stie de toata lumea si anume ca este mult mai usor si mai ieftin sa previi decat sa combati o boala gata instalata,vom reveni in perioada urmatoare cu materiale pe aceasta tema.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5