ACȚIONEAZĂ LA TIMP!

Cunoaște-ți organismul: depistarea precoce salvează vieți!

Mirela Parker – Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

Nu toate cancerele prezintă semne și simptome precoce. Totuși, multe cancere prezintă semne care arată că "ceva nu este chiar bine"; aici sunt incluse cancerele de sân, de col uterin, colorectal, de piele, oral, și unele cancere ale copilului. Aceasta este important de știut deoarece prin descoperirea din timp, aproape întotdeauna cancerul se poate trata mai ușor sau se poate chiar vindeca. Ceea ce înseamnă șanse mai mari de supraviețuire și de calitate a vieții pentru persoanele diagnosticate cu cancer. Mai mult, recunoașterea semnelor de avertizare precoce în unele cancere este cost-eficientă și nu presupune tehnologii speciale.
Fiecare dintre noi poate fi responsabilizat cu informația corectă despre normalitatea propriului organism și recunoașterea modificărilor și important - cu solicitarea promptă a ajutorului medical profesionist.
La nivel individual, ne putem învăța pe noi și persoanele apropiate despre semnele și simptomele frecvente. Un studiu recent din Marea Britanie a descoperit că pentru opt cancere - de vezică urinară, colon, sân, col uterin, uter, melanom malign, ovar și testicul – supraviețuirea este de trei ori mai mare, dacă sunt depistate precoce. Chiar dacă nu există semne sau simptome de cancer și aparența este sănătoasă, screeningul pentru unele tipuri de cancer poate testa pentru semnele de evoluție.
Câteva mituri și concepții greșite despre cancer – inclusiv acela că nu există vindecare și că nu se poate face nimic – pot cauza frică. Oricum, dezinformarea, concepțiile greșite și stigmatizarea legate de cancer creează un ciclu negativ care acționează în continuare pentru confirmarea fricilor noastre. Temerile noastre ne opresc să căutăm depistarea precoce sau duc la întârziere sau evitare a tratamentului și a îngrijirilor de specialitate. Adesea, prin diagnostic stabilit în stadiul tardiv sau în absența tratamentului, rezultă o evoluție nefavorabilă, care perpetuează miturile și concepțiile greșite despre cancer, cum ar fi acelea că este incurabil și netratabil.
Ce putem face? Să accesăm informații corecte despre cancer. Prin informare, îți poți combate propriile concepții greșite și îți poți stăpâni propriile temeri legate de cancer. Prin cunoaștere, conștientizare și înțelegere, ești împuternicit să combați și la alții credințele, atitudinile și comportamentele negative care perpetuează miturile despre cancer.
Fă-ți vocea auzită! Dacă vorbim, putem ajuta la reducerea fricii, rușinii și discriminării, la schimbarea percepțiilor și la întărirea suportului pentru persoanele cu cancer. Înțelegerea diverselor convingeri culturale - înțelegerea convingerilor și practicilor culturale din jurul cancerului este esențială pentru abordarea acestora, schimbarea atitudinilor și risipirea miturilor frecvente. Responsabilizarea individuală și a comunităților - guvernele, comunitățile, angajatorii și presa, cu toții au rol în schimbarea percepțiilor despre cancer, pentru a crea o cultură populațională în care persoanele care trăiesc cu cancer nu sunt discriminate la locul de muncă, în sistemul medical sau în societatea noastră.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5