Cancerul de col uterin este o amenintare reala, dar nu e o fatalitate!

Cancerul de col uterin este o amenintare reala, dar nu e o fatalitate...daca este depistat precoce. In Romania, decesele cauzate de aceasta boala inregistreaza cele mai ridicate nivelele din Europa din cauza diagnosticarii in stadii avansate, in care posibilitatile terapeutice sunt limitate. Aceasta situatie are mai multe cauze, printre care lipsa preocuparii si accesului la controale periodice si teste de screening. Screeningul consta in “cautarea” cancerului inainte de aparitia simptomelor, in stadiile precoce. Astfel, cand celulele tumorale sunt detectate precoce, cancerul este mai usor de tratat; sunt evitate formele invazive de boala si se reduce mortalitatea.

In aceste conditii, Ministerul Sanatatii a demarat Subprogramul National de Screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, avand ca scop prevenirea si diagnosticarea timpurie a acestui tip de cancer. De acest program vor putea benficia toate femeile cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani, care vor avea ocazia de a fi consiliate, consultate si testate (examen citologic Babes-Papanicolau) GRATUIT.

In prezent, este in plina desfasurare prima etapa a programului, cea in care cabinetele medicale de familie si cele de specialitate obstetrica-ginecologie (care au decis sa participe la acest program) incheie contracte suplimentare cu casele de asigurari de sanatate. Urmatorii pasii sunt cat se poate de simplu de urmat:

- pacienta se prezinta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenirea si depistarea precoce a cancerului de col uterin si pentru a fi inclusa in programul de screening;

- medicul de familie consiliaza pacienta si o indruma catre cabinetele medicale de obstetrica-ginecologie pentru consultatie medicala de specialitate si recoltare pentru testul de laborator;

- proba recoltata va fi trimisa catre un laborator de analize medicale acreditat, rezultatul testului fiind transmis ulterior medicului de familie pentru a fi comunicat pacientei.

Aflat inca la linia de start, acest program de screening este unul “cu bataie lunga”, pentru ca decesele prin cancer de col uterin pot fi reduse prin screeningul cu testul Papanicolau efectuat cel putin o data la 3 ani, incepand de la 3 ani dupa debutul vietii sexuale. Decizia privind frecventa testarii se ia de catre pacienta impreuna cu medicul...pentru linistea sufleteasca a ambilor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5