Pilula de sănătate

Cancerul de col uterin și testul HPV

Mirela Parker – Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

Cancerul de col uterin este cauzat de infecția cu virusul HPV. Acest virus se transmite prin contact sexual și este foarte frecvent, atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor. Aproape toți bărbații și toate femeile pot fi expuși la infecția cu HPV în timpul vieții. Prin prevenție cancerul de col uterin poate deveni evitabil. Cum? Prin vaccinare și prin screeening, adică testarea periodică la intervale regulate de timp, a tuturor femeilor din grupa de risc (25-64 de ani) pentru a detecta dacă au sau nu leziuni precanceroase.
Cum se transmite virusul HPV-ul? Virusul HPV se infiltrează în piele sau în mucoase, iar majoritatea persoanelor purtătoare nu prezintă niciun semn al infecției. Virusul se poate transmite pe cale sexuală, fără ca partenerii să aibă habar de existența acestuia, prin orice tip de contact genital direct cu o persoană deja infectată. Virusul se mai poate transmite prin mâini infectate, lenjerie, prosoape, transmitere de la mamă la făt în momentul nașterii, purtarea hainelor persoanelor infectate sau chiar din piscină. ATENȚIE! Virusul nu se transmite doar printr act sexual propriu-zis, ci este suficient ca partenerii să intre în contact cu zona genitală, penetrarea nefiind o condiție obligatorie a transmiterii HPV. Nici prezervativul nu protejează zonele expuse, pentru că exista porțiuni neacoperite de piele din zona genitală care vin în contact direct.
Cele mai multe infecții cu HPV sunt eliminate spontan într-un timp scurt, fără tratament. La unele femei, infecția cu HPV este persistentă și poate produce lent modificări celulelare la nivelul colului uterin. Aceste modificări se numesc leziuni precanceroase. Dacă nu sunt tratate, ele se pot dezvolta în cancer de col uterin.
Presupunem că, introducerea testelor HPV în screeningul cancerului de col uterin va fi inevitabil însoțită de o schimbare în înțelegerea publică a bolii, respectiv că poate fi prevenită prin comportament sexual asumat și prin testare periodică. Multe femei nu știu legătura dintre cancerul de col uterin și actul sexual și pot fi șocate să descopere că este cauzat de un virus transmis sexual.
Beneficiile cele mai importante în programul de screening pentru cancerul de col uterin le au femeile din grupa de vârstă 30- 49 de ani. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea femeilor sunt infectate cu HPV în adolescență, iar virusul are nevoie în mod normal de 10-15 ani ca să producă modificări precanceroase.
Semne și simptome ale cancerului de col uterin. Nu există semne sau simptome pentru modificările celulare care apar la nivelul colului uterin. Screeningul este singura modalitate de a le depista. Totuși, există o serie de semnale care nu ar trebui ignorate:secreție vaginală urât mirositoare, sângerare vaginală, sângerare în timpul contactului sexual sau după contactul sexual, sângerare după menopauză. Femeile cu aceste simptome ar trebui să solicite prompt asistență medicală!
Cum se depistează virusul HPV? Cea mai mare capcană a acestui virus este că nu generează simptome, deci nu avem semne clare de alarmă. Așadar, trebuie în mod obligatoriu efectuate unele teste periodice, iar pentru fiecare caz în parte se recomandă efectuarea anumitor investigații, în funcție de rezultatul testelor de screening: examenul clinic, testul Babeș-Papanicolau, testul HPV (denumit și tipajul HPV), colposcopia, biopsia cervicală.
Utilitatea clinică a testării HPV ca metodă de screening primar sau în co-testare cu citologia derivă mai ales din rezultatele ei negative, care sunt majoritare și care au o „valoare predictivă negativă” foarte mare – nedetectarea virusului însemnând că pe termen mediu riscul pacientei respective de a dezvolta precancer sau cancer cervical este foarte mic și că retestarea preventivă HPV după un rezultat negativ poate fi spațiată la 3-5 ani.
Procedura este nedureroasă, neinvazivă și rapidă. Testarea HPV reduce incidența precancerului și a cancerului de col mai mult decât testarea citologică (examenului citologic Babes-Papanicolau pentru evaluarea mucoasei colului uterin).
În România testarea HPV nu este cuprinsă în lista analizelor decontabile şi se efectuează exclusiv în sistemul privat clinic și de laborator la paciente individuale informate și care își permit să își susțină financiar asistența medicală preventivă. Sau, prin programul de screeening!
Ghidul românesc privind cancerul colului uterin revăzut în 2019 (Ministerul Sănătății, Societatea de Obstetrică și Ginecologie, Colegiul Medicilor din România) admite și recomandă 3 posibilități de realizare a depistării leziunilor precanceroase ale colului uterin (screening primar), precum și ritmul considerat optim (benefic) de repetare a acestor metode:femeile între 21-29 de ani examen citologic (Babeș-Papanicolaou) la interval de 3 ani, femeile între 30-65 de ani testare HPV pentru tipurile de risc înalt la interval de 5 ani. În județul nostru a început screeningul pentru cancerul de col uterin în cîteva centre (Beclean, Năsăud, Maieru) fiind în pregătire și unul pentru Bistrița. De asemenea, în cursul acestui an vor urma caravane care se vor deplasa în diferite comunități din județ, toate prin proiectul Fii responsabilă de sănătatea ta! – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II-a – Regiunea Nord Vest.
Concluzie. Cancerul cervical poate fi prevenit și gestionat eficient prin vaccinare, prin testele de screening, prin schimbarea comportamentului si tratament adecvat, în stadiile incipiente ale bolii!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5