Program regional de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin! Testează-te!
În România, în fiecare an, se înregistrează 4.343 cazuri noi de cancer de col uterin și 1.909 decese cauzate de această boală. Din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual în Europa, 7,5% provin din România. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin - rata mortalității este de 4 ori mai mare decât media Uniunii Europene. Datorită acestui fapt, în perioada 2018-2019, cu sprijinul fondurilor structurale ale UE și al Băncii Mondiale, au fost introduse programe naționale de screening pentru cancerul de col uterin dar și cel al cancerul de sân si colorectal.
În momentul de față, parteneriatul dintre Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud (DSP BN) și Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuta Cluj-Napoca (IOCN) - unde institutul este lider de proiect pentru Regiunea de Nord-Vest, permite debutul screeningul cancerului de col uterin în județul Bistrița-Năsăud. Proiectul prevede măsuri active de depistare precoce a cancerului de col uterin prin realizarea testării HPV și Babeș-Papanicolau la populația feminină eligibilă în regim de screening la nivelul a 6 judete din regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj). Se urmărește identificarea femeilor cu vârsta între 24-64 de ani, cu domiciliul/reședința în cele 6 județe prevăzute în proiect, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice, nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin care vor beneficia de servicii medicale de preventive/diagnosticare precoce. Din cele 170.002 de femei care vor beneficia de servicii medicale de preventive/diagnosticare precoce la nivel de regiune, aproximativ 50% - vor fi identificate din grupuri vulnerabile.
Proiectul își mai propune comunicarea, informarea și educarea publicului larg de la nivelul regiunii N-V și a tuturor prestatorilor de servicii de sănătate, privind măsurile de prevenire a cancerului pînă la sfîrșitul lui decembrie 2023.
De asemenea, se va asigura continuitatea îngrijirilor și creșterea aderenței la tratament, de la etapa de diagnostic la cea de paliație facilitând intervențiile chirurgicale și medicale, radioterapia, asistența socială, educația pacientului, sprijin comunitar și asistență financiară.
Altfel spus, screeningul propus prin Programul regional de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin are ca scop depistarea la timp a cancerului de col prin testări HPV și Papanicolau.
Prin proiect se oferă testarea gratuită a tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, respective: testul Babeș –Papanicolau pentru femeile între 24 și 29 de ani, testul HPV pentru femeile între 30 și 64 de ani.
Depistat în fază incipientă, cancerul de col uterin se poate vindeca, iar pacienta își poate continua viața normal!
Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN
Citiţi şi:
- Programul regional de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin
- Cancerul de col uterin și testul HPV
- Teste GRATUITE HPV și Babeș-Papanicolaou, în şase comune din judeţ!
- În octombrie, testări gratuite Babeș-Papanicolaou și mamografii gratuite la sediul SVSU din Bistrița!
- Dr. Anca Andriţoiu (DSP BN): Testarea gratuită HPV şi Babeş-Papanicolau continuă în judeţ! Care sunt centrele!
Adaugă comentariu nou