Cancerul de col uterin-problema majora de sanatate din punctul de vedere al unui oncolog
Cancerul de col uterin ocupa un loc major printre cancerele la femei in Romania ,fiind diagnosticat in general in stadii tardive.Este cunoscut din statistica OMS ca Romania ocupa locul I ca mortalitate prin Ca de col uterin in Europa, majoritate pacientelor diagnosticate prezentandu-se la medic cu boala avansata,cand resursele terapeutice disponibile sunt insuficiente pentru controlul bolii.
O pacienta cu cancer de col uterin avansat ridica probleme de diagnostic si conduita medicala deosebite , cu impact asupra calitatii vietii pacientei, familiei, sistemului de sanatate si societatii. Impactul emotional asupra corpului medical este imens,nu de putine ori suntem dezamagiti de solutiile limitate de care dispunem,cu atat mai mult cu cat aceasta afectiune este intalnita din ce in ce mai frecvent la femei tinere.
In stadiile avansate, de regula se dezvolta complicatii dramatice cum ar fi insuficienta renala obstructiva ,sdr. ocluziveintestinale, invazia rectala cu hemoragii si anemii severe secundare,fistule ale tractului genital si cel urinar/digestiv cu infectii secundare severe, limfedemul membrelor inferioare. Acestea necesita atitudine terapeutica din partea unor echipe multidisciplinare (urolog, nefrolog, internist,infectiolog, oncolog medical, gastroenterolog) iar rezultatele asupra calitatii vietii pacientei si familiei raman modeste.
Complicatii cu impact sever asupra calitatii vietii pacientei pot apare si in stadiile incipiente dupa administrarea terapiilor potential curative. Obstructiile urinare prin fibroze radice, colita radica, vulvo-vaginitele sunt doar cateva probleme pe care le poate ridica o pacienta tratata in stadiu precoce de boala.
Pe de alta parte, cancerul de col uterin este unul din cancerele prevenibile si care poate fi diagnosticat precoce.
Screeningul periodic prin examen citologic Babes-Papanicolau+/- teste aditionale, informarea si constientizarea femeilor asupra utilitatii de a se prezenta la controale ginecologice repetate scad incidenta si mortalitatea prin aceasta afectiune si cresc diagnosticul stadiilor precoce, potential tratabile.
Virusul HPV, a carui transmitere se face pe cale sexuala,este agentul etiologic principal.Infectia persistenta cu tipurile oncogenice 16 si 18 se asociaza cu devoltarea cancerului de col uterin invaziv.Vaccinul contra acestui agent viral are potentialul de a reduce incidenta infectiei persistente cu acest virus si in consecinta a cancerului de col uterin, dupa cum reiese din studii randomizate, dovedindu-si eficacitate si profilul de siguranta, cu conditia ca pacienta sa nu aiba deja infectie persistenta cu HPV. Este important de inteles ca vaccinul nu elimina o infectie deja dezvoltata.
In prezentexista,legat de acest vaccin, intrebari fara raspuns,care vor fi clarificate de experti in urma cercetarile ulterioare, cum ar fi: impactul asupra reducerii incidentei leziunilor invazive, necesitatea unei revaccinari dupa prima serie de vaccinare etc.
Riscul de aparitie al carcinomului de col uterin poate fi amendat si prin utilizarea corecta a mijloacele de contraceptie ( condomul, spermicide, reducerea consumului de contraceptive orale) si evitarea fumatului .
Din datele cunoscute pana in prezent , persoanele care beneficiaza de preventia prin vaccinare anti HPV , trebuie sa continue sa urmeze recomandarile programelor de depistare precoce prin examen citologic Babes-Papanicolau.
In concluzie,toate complicatiile stadiilor tardive (si nu numai) prezentate anterior pot fi prevenite si in prezent dispunem de mijloace de preventie si diagnostic precoce. Ca persoane implicate in tratamentul acestor femei, avem obligatia morala de a propune si sustine implementarea masurilor cu potential de a schimba istoria acestei afectiuni.
Dr. Geanina Miron, medic specialist oncologie
Citiţi şi:
- Cancerul de col uterin este o amenintare reala, dar nu e o fatalitate!
- PREVENIREA CANCERULUI DE COL UTERIN
- Program regional de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin! Testează-te!
- Programul regional de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin
- Cancerul de col uterin și testul HPV
Adaugă comentariu nou