Cartea album a Chiraleşului

În premieră în judeţul nostru a fost editată o carte ce vorbeşte prin fotografii despre lumea satului. Volumul-album „Chiraleşul în imagini”, conceput de jurnalistul Traian Săsărman şi teologul Sabin Mureşan este un omagiu adus satului cu nume de rugă, care a dat spiritualităţii româneşti multe valori de-a lungul timpului. „Adăugăm prin această carte-album „Chiraleşul în imagini” încă o piatră de temelie culturală satului, cu un trecut istoric cu totul deosebit. Din aceasta dorim să lăsăm generaţiilor viitoare un document-imagine a aşezării, aşa cum există în anul 2010”, spune în prefaţă T. Săsărman. Încă din anul 1899, preotul Alexandru Anca a avut prima încercare de a scrie o scurtă schiţă monografică a localităţii, încheind-o cu următoarea întrebare: „Cum va arăta Chiraleşul peste încă 100 de ani?” „Chiraleşul în imagini” prin cele peste 700 de poze color, dă răspuns acestei întrebări. Fiecare familie ne zâmbeşte, peste generaţii, frumos, ca într-o zi de sărbătoare. O carte care va rămâne reper în sufletele celor de aici peste ani şi ani. Viaţa bisericească, resfinţirea Bisericii Ortodoxe, inaugurarea Monumentului Eroilor, obiceiuri locale, excursii şi manifestări cultural-sportive, activităţi ce privesc petrecerea timpului liber, aspecte din şcoală şi grădiniţă, „Şoimii Chiraleş” toate sunt bine integrate în carte. Printre cei care au contribuit de-a lungul vremii cu materiale monografice despre viaţa satului înv. Otviş Dezideriu, Iohan Iohrend, preotul Cristian Marţian, cartea „Chiraleş – un sat cu nume de rugă”, romanul istoric al Flaviei Teoc.

Cele 160 de familii sunt un adevărat reper al Românieie de azi. Aşa arată satul: cu tradiţia străbună care îşi dă mâna cu postmodernismul, cu gândul cătra eternitatea sfintelor rugăciuni ce se înalţă spre cerul speranţei. Un sat pe care merită să-l vizitezi, pentru a surprinde filonul identităţii noastre. Primarul Romeo Florian transmite un mesaj către cei care se vor bucura de prezenţa acestei cărţi în casa lor: „Felicit autorii acestei interesante şi sugestive cărţi în imagini („Chiraleşul în imagini”), despre una dintre cele mai vechi localităţi. Cu un trecut plin de evenimente, cu implicaţii majore asupra acestei zone ale ţării, Chiraleşul tinde şi speră la un statut special.

Să sperăm că viitorul acestei aşezări va fi pe măsura vredniciei şi aspiraţiilor celor ce vieţuiesc aici.”. O carte tipărită cu binecuvântarea preotului paroh Horaţiu Mureşan, cel care face ca sufletele sătenilor să vibreze întru dreapta credinţă. Pentru această iniţiativă autorii merită felicitaţi, fiind cei care dau startul unei astfel de lucrări, pe care sperăm s-o regăsim în toate satele din judeţ, pentru a creiona o faţă văzută a plaiurilor bistriţene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5