Zilele Chiraleşului, ediţia a X-a

Ajunsă la cea de-a X-a ediţie, sărbătoarea satului Chiraleş, deşi nu s-a ridicat la nivelul precedentelor, prin manifestările cultural-sportive, a constituit, totuşi, un moment de întâlnire sufletească, de aduceri aminte şi de configurarea unor planuri de viitor.
În anii ce au trecut, „Zilele Chiraleşului” au fost marcate de câteva momente semnificative: editarea Monografiei „Chiraleş – satul cu nume de rugă” (Kyrie eleison, adică Doamne miliueşte, expresie folosită în cultul ortodox la toate serviciile) autori fiind pr. Cristian Marţian, pr. Horaţiu Mureşan, Traian Săsărman şi Ciprian Moldovan. De asemenea, a fost editată cartea „Chiraleşul în imagini” de Traian Săsărman şi Sabin Mureşan. Inaugurarea Căminului Cultural, a bazei sportive, ridicarea unei troiţe impunătoare, punerea în circuitul turistic al „Criptei”, premierea unor cetăţeni deosebiţi ai satului, au fost, tot atâtea momente ce au dat substanţă sărbătorii.
Duminică, 24 august, după oficierea Sfintei Liturghii de către preotul paroh Horaţiu Mureşan, cei prezenţi au „socializat” împreună la un pahar de vin, discutând câteva proiecte ce vizează ediţia viitoare a sărbătorii, dezvoltarea şi înfrumuseţarea, în ansamblu, a localităţii. Chiraleşul este un sat încărcat de istorie, aici consemnându-se anul 1070, când pe aceste meleaguri s-a dat o bătălie între oastea regelui Solomon şi cumani, o populaţie migratoare care a trecut pe aici. Şi să mai consemnăm, tot la capitolul istorie, ridicarea unui monument al eroilor satului, monument ce are ca şi ctitori pe vrednicul de pomenire preotul Ioan Mureşan (se împlinesc 10 ani de la chemarea la ceruri) şi jurnalistul Traian Săsărman.
Sărbătoarea de la Chiraleş i-a avut ca sponsori pe Veluţ Mureşan şi Adrian Bănică Botişdin Lechinţa, pe inginerul Gheorghe Gherman, un om cu o largă afinitate pentru sat, şi consilierul local Ionuţ Retegan.
Ediţia viitoare va fi în anul 2017, duminică, după „Adormirea Maicii Domnului”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5