Zilele Chiraleşului - ediţia a IV - a 2009

Iată-ne din nou la Chiraleş, „satul cu nume de rugă”, după cum putem citi în monografia acestui sat de pe valea Şieului care a fost publicată în 2006 la editura Karuna din Bistriţa. Ziua de 22 august pare a începe în mod normal pentru oamenii satului; dar unele persoane care locuiesc aici au început deja pregătirile pentru ceea ce va deveni ediţia a patra a Zilelor... acestui sat binecuvântat de Domnul. Organizatorii principali ai evenimentului au fost domnul jurnalist Traian Săsarman şi părintele paroh al Chiraleşului Horaţiu Mureşan. Cel care s-a remarcat în mod deosebit a fost chiar prezentatorul ei jurnalistul chirlejean Traian Săsarman.

Potrivit programului pus în plan de către organizatorii acestui frumos festival la orele 18.00 locuitorii Chiraleşului şi fiii acestui sat şi-au dat întâlnire cu muzica religioasă şi cultă în biserica evanghelică de aici. Părintele paroh al acestei parohii, Johan Zeis, a fost încântat pentru faptul de a putea găzdui în această biserică veche de peste 100 de ani manifestarea fraţilor lor întru Domnul românii ortodocşi. Şi după cum se face de obicei în cadrul unei asemenea manifestări culturale s-a început prin lansarea unei cărţi scrise de o fiică a satului. Doamna Flavia Teoc a prezentat ascultătorilor romanul istoric „Kyrie Lex” (greceşte pentru Legea Domnului) în care se prezintă unele fapte istorice despre Chiraleş. Ceea ce m-a frapat este faptul că această carte pomeneşte un mic urcior descoperit de o gospodină din Chiraleş imediat după cel de-al doilea război mondial pe locul numit „la pălută”. Pe acest loc înaintea introducerii forţate a cooperativelor agricole de producţie la Chiraleş se înălţa „păluta”, castelul grofilor din familia Bethlen. Doamna Teoc a avut un succes deosebit în prezentarea cărţii domniei sale, succes manifestat înainte de toate în librării prin epuizarea completă a volumelor publicate.

După lansarea de carte a început programul literar muzical propriu-zis. Această parte a fost deschisă de către domnişoara Ilinca Ciuruş, o fiică a satului care a recitat în limba germană, limba maternă a mamei sale Karina, o poezie despre frăţie şi prietenie. Corul copiilor din Chiraleş sub bagheta dirijorului lor părintele paroh Horaţiu Mureşan a încântat spectatorii prin melodii deosebit de antrenante din repertoriul religios şi laic cea mai gustată fiind „Vivat veselia”. Toată lumea din biserică a acompaniat prin aplauze atunci când copilaşii au ajuns la refren. Şi pentru că atunci când un preot paroh, implicit parohia pe care acesta o păstoreşte, organizează o manifestare culturală e normal ca o parte importantă a programului să fie alcătuit din muzică religioasă. Astfel părintele Mureşan a dirijat şi Corul credincioaselor din Chiraleş alcătuit din enoriaşe din Chiraleş, femei binecredincioase şi evlavioase din sat. Priceasna „A bătut la uşa ta Cineva” a fost preferata ascultătorilor. Părintele dirijor Horaţiu Mureşan şi-a dovedit alesele calităţi de cunoscător şi de pedagog în domeniul muzicii.

La spectacolul organizat la biserica evaghelică din Chiraleş au participat, însă, şi formaţii de muzică mai elevată, cultă. În această parte a reprezentaţiei au evoluat formaţiile „Smile from veil” (Colegiul Naţional Andrei Mureşanu, dirijor doamna Păvăluc Gal Emike), „Pro-Opera” (Centrul judeţean pentru cultură, director Nicolae Gălăţan). Soliştii Alexandra Hordouan, Aniţa Hartig, Ştefan Pop acompaniaţi la pian de Cristian Lepădatu au încântat auditoriul cu „Panis angelicus” şi „Ave Maria”. Punctul culminant al acestui spectacol a fost constituit de către recitalul baritonului Adrian Mărcan, solist al Operei Române din Braşov. Pentru a încălzi puţin publicul domnul Traian Săsarman a amintit şi faptul ca acest bariton extraordinar de muzical s-a născut la Feleac, un sat vecin cu Chiraleşul. La finalul recitalului acestui bariton toţi cei prezenţi s-au ridicat în picioare aclamându-l.

Şi deoarece am amintit că unul dintre organizatori a fost părintele paroh Horaţiu Mureşan spectacolul din biserica evanghelică din seara de 22 august 2009 a fost încheiat de momentul oferit publicului de către corala „Osana” a preoţilor ortodocşi români din Protopopiatul Bistriţa. Părinţii membrii ai coralei „Osana” sub bagheta părintelui Cristian Dragoş au început prin intonarea rugăciunii domneşti Tatăl nostru, dar nu au uitat că astăzi Chiraleşul este un sat românesc şi au încheiat partea lor de spectacol intonând „Marşul lui Iancu”. La sfârşitul spectacolului cei prezenţi s-au bucurat de un pahar de suc, ţuică, vin şi de câte o felie de cozonac în sunetul fanfarei din Ţigău,

A doua zi a Zilelor Chiraleşului a început în sfânta biserica ortodoxă română din Chiraleş prin săvârşirea Sfintei Liturghii. Preoţii care au săvârşit această Sfântă Liturghie au fost toţi fii ai satului. Protos a fost părintele Teodor Lechinţan care a fost ajutat de către părinţii Cristian Marţian şi Horaţiu Mureşan. În omilia sa părintele Cristian Marţian a vorbit despre sfatul pe care Mântuitorul l-a dat ucenicilor Săi şi prin ei nouă acela de a ierta aproapelui nostru până la 70 de ori câte 7, adică să iertăm aproapelui la infinit. Astfel făcând vom putea arăta tuturor că noi suntem ucenicii Celui care s-a jertfit pe cruce pentru a ne aduce mântuirea şi pentru a ne învaţa în mod desăvârşit ce înseamnă iubirea frăţească.

La sfârşitul sfintei liturghii părintele paroh Horaţiu Mureşan a amintit credincioşilor că sunt aşteptaţi cu toţii după ce vor lua masa de prânz pe noua bază sportivă a satului. Aici lumea a ajuns imediat după ora 15.00. La această oră se auzeau deja acordurile fanfarei din Dej condusă de către dirijorul Vasile Sima. La finalul pieselor muzicale prezentate publicului s-a trecut la deschiderea oficială a bazei sportive Cuibul Şoimilor şi a vestiarului inclus în aceasta. Ca notă informativă doresc să amintesc faptul că valoarea lucrărilor depăşeşte deja 400.000.000 de lei. Domnul viceprimar Marcel Tătaru şi domnii ingineri Ciuruş Ovidiu şi Gheorghe Gherman au tăiat panglica tricoloră în semn că de acum înainte baza sportivă va găzdui atât meciurile pe care echipa locală de fotbal Şoimii Chiraleş le va disputa acasă cât şi alte evenimente importante pentru sat. Şi pentru că un asemenea eveniment se cuvine să fie şi „udat” părintele paroh Horaţiu Mureşan a deshis o cupă de şampanie. Părintele paroh a prezentat apoi tricoul oficial al echipei de fotbal Şomii Chiraleş, tricou sponsorizat şi donat de către Primăria comunei Lechinţa.

S-au acordat şi premii copiilor membrii ai Corului copiilor din Chiraleş. Părintele paroh a acordat membrilor acestui cor câte o îngheţată şi napolitane drept mulţumire pentru munca depusă până acum, dar şi ca stimulent pentru cei care vor decide să îşi unească forţele pe viitor pentru purtarea mai departe a tradiţiei muzicale a copiilor din Chiraleş.

În funcţia sa de gazdă şi de prezentator domnul jurnalist a acordat diplome şi premii celor mai buni şi mai destoinici gospodari din Chiraleş şi diplome de fidelitate celor cu peste 50 de ani de căsnicie.

Şi un alt eveniment important a avut loc în această a doua zi a Zilelor Chiraleşului. Organizatorii manifestării au ţinut ca această zi să coincidă cu începerea oficială a campionatului de fotbal din Liga a IV - a în care Şoimii Chiraleş au promovat cu câteva luni în urmă. În meciul inaugural Şoimii Chiraleş au păşit cu dreptul învingând pe teren propriu cealaltă echipă din comuna Lechinţa care de asemenea joacă în Liga a IV - a, Viitorul Lechinţa. Meciul a fost destul de tensionat şi arbitrul central a fost nevoit să arate un cartonaş galben căpitanului echipei gazdă. Scorul de 3 - 1 pentru Şoimii Chiraleş reflectă pe deplin situaţia din teren. Pe tot parcursul meciului suporterii au avut posibilitatea să se “răcorească” în preajma tarabelor de bere şi să mănânce câte un mititel. Siguranţa publică a fost a asigurată de către angajaţii Poliţiei Lechinţa.

După tradiţia noastră românească festivitatea populară a Zilelor Chiraleşului ediţia a IV - a 2009 s-a terminat printr-un disco-balul organizat la căminul cultural din localitate de domnul Cosmin Wachter, fiu al satului. Tineretul, tineri şi tinere au dansat şi s-a simţit bine până spre dimineaţă..

Am dori să prezentăm acum persoanele particulare şi juridice, sponsorii, care au participat financiar la realizarea sărbătorii satului Chiraleş din vara lui 2009. Deşi persoanele particulare care au participat în mod individual nu sunt prea multe, reprezentanţii persoanelor juridice sunt tot oameni din Chiraleş, din comnuna Lechinţa şi sunt toţi apropiaţi ai satului Chiraleş. Astfel persoanele particulare care au ajutat la realizarea acestei ediţii a Zilelor Chiraleşului sunt domnul Cosmin Wachter şi domnul Ioan Mândru amândoi fii ai satului. Vom începe enumerarea persoanelor juridice care au ajutat Chiraleşul cu această ocazie cu Primăria comunei Lechinţa, reprezentată prin domnul primar Florian Romeo. Au participat apoi financiar sau prin donaţii în alimente, băuturi, afişe firmele Ateliere Bănică, Lech-lacto Lechinţa, Paulaner Lechinţa, Peco Lechinţa, Salix Bistriţa, Ozana Bistriţa şi Revox Bistriţa.

Nu am putea termina acest articol dacă nu am menţiona şi oficialităţile prezente la Zilele Chiraleşului ediţia a IV - a 2009. Acestea sunt: domnii deputaţi Ioan Oltean şi Ioan Ţintean, domnul Cristian Florian prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, domnul Mihai Bumbu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, doamna Doris Moldovan director A.J.O.F.M., domnul Marcel Tătaru viceprimarul comunei Lechinţa, domnul Ioan Cruşitu secretarul comunei Lechinţa.

La sfârşitul acestei ediţii a Zilelor Chiraleşului am discutat cu principalii organizatori ai evenimentului, părintele paroh Horaţiu Mureşan şi domnul jurnalist Traian Săsarman şi amândoi s-au declarat mulţumiţi de felul în care s-a desfăşurat şi această ediţie. În acelaşi timp aceste persoane mi-au mai spus că vor încerca mai mult pentru ediţia de anul viitor a Zilelor Chiraleşului, o ediţie pe care am îndrăzni să o numim oarecum jubiliară deoarece va avea loc în 2010. Îi felicităm pe organizatori pentru ceea ce au realizat începând din 2006, prima ediţie a Zilelor Chiraleşului, şi le dorim mult succes pe mai departe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5