Zilele Chiraleşului

Timp de două zile, în 16 şi 17 august, s-au desfăşurat în localitatea Chiraleş, comuna Lechinţa, manifestări cultural-sportive, intrate deja în tradiţia locală, manifestări prilejuite de ediţia a III-a a „Zilelor Chiraleşului”. Dacă în ediţia din 2006 a fost prezent episcopul Sofroniu al Oradiei şi s-a lansat monografia Chiraleşului, în ediţia următoare s-a inaugurat stadionul de fotbal şi s-a editat, cu sprijinul „Răsunetului” Gazeta de Chiraleş, ediţia din acest an a cuprins manifestări cu totul deosebite.

La Biserica Evanghelică, locaş de rugăciune ridicat în urmă cu un secol, în faţa unei asistenţe foarte numeroase, corul credincioaselor din localitate, dirijat de preotul paroh Horaţiu Mureşan, a interpretat cântecele religioase: „Ţie Maică-ţi cer”, „Preasfântă Născătoare”, „Sfinte Dumnezeule” şi „Cât de mărit este Domnul în Sion” care au fost foarte gustate şi apreciate de cei prezenţi. În continuare, grupul „Anatolis”, renumit în zona Ardealului, compus din Florin Pop, Darius Coltan, Cătălin Tohătan, George Buliga şi Horaţiu Mureşan a lăsat o deosebită impresie, aceşti profesionişti interpretând: „Rugăciune” pe versuri de Eminescu, „Clopote de vară” (din repertoriul rus), „Taina creştinătăţii” şi, în final, „Tatăl nostru”.

A fost o bucurie şi un privilegiu pentru credincioşii din Chiraleş să-i asculte pe componenţii Coralei „Osana” a Protopopiatului Ortodox Bistriţa, corală formată din zece preoţi, având ca dirijor pe Cristian Dragoş, preot Budeşti. Repertoriul tenorilor Operei Române din Cluj-Napoca, Florin Pop şi Darius Coltan (propuşi Cetăţeni de onoare ai Chiraleşului), acompaniaţi la pianină de maestrul corepetitor Lucian Duşa, a ridicat sala în picioare, fiind aplaudaţi minute în şir. De asemenea, interpretările la chitară clasică ale lui Florin Oltean, un autentic rapsod, au fost apreciate şi gustate de sătenii prezenţi la Biserica Evanghelică. Şi nu în ultimul rând, fanfara din Ţigău a încheiat prima zi a manifestărilor prilejuite de această sărbătoare. Cei prezenţi au putut gusta din produsele oferite de inimoşii sponsori.

În cea de-a doua zi, după săvârşirea Sfintei Liturghii, oficiată de trei preoţi, pe stadionul localităţii s-a desfăşurat un concert de muzică populară, avându-i ca interpreţi pe Paula Lechinţan, Raul Mihai Turda, Ionela Lechinţan, Horaţiu Mureşan şi, în final, cunoscutul şi apreciatul cântăreţ de muzică populară Radu Arcălean.

În continuare, s-au desfăşurat competiţii sportive, fotbal, între formaţiile satului, iar în urma disputării jocurilor, clasamentul a fost următorul: Şoimii Chiraleş, Zamba şi prietenii, Ginerii din Chiraleş şi Şoimii II. Ocupanta primului loc, antrenată din acest an competiţional de Radu Albeţel, formaţie redutabilă ce s-a clasat în campionatul trecut pe locul III din Liga a V-a, a fost răsplătită cu o cupă, medalii şi diplome. Toţi componenţii formaţiilor au primit asemenea diplome din partea primarului comunei Lechinţa, Romeo Florian şi a preşedintelui Asociaţiei Sportive Şoimii Chiraleş, Ovidiu Ciuruş.

Atmosfera a fost întreţinută de muzică populară, dansuri, petreceri, ziua încheindu-se cu o binemeritată răsplată pentru fotbalişti, pentru organizatori şi pentru întregul sat. Locuitorii şi-au dat întâlnire pentru ediţia din anul 2009.

Mulţumim sponsorilor numeroşi pentru sprijinul acordat în reuşita acestei manifestări.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5