Zilele Chiraleşului, ediţia a VII-a – 19 august 2012

Episcopul Vasile Someşanul a oficiat Sfânta Liturghie

Zi de mare sărbătoare pentru credincioşii din Parohia Chiraleş şi din împrejurimi care, duminică, 19 august 2012, au dorit să fie prezenţi la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie oficiată de episcopul vicar al Vadului, Feleacului şi Clujului, Vasile Someşanul. Înaltul ierarh a fost întâmpinat la intrarea în localitatea Chiraleş de călăreţi îmbrăcaţi în frumoase costume populare, apoi acesta a fost invitat să ia loc într-o caleaşcă special pregătită şi împodobită pentru acest măreţ eveniment. În faţa bisericii din Chiraleş a fost aşteptat şi întâmpinat de un grup numeros de copii îmbrăcaţi în costume populare româneşti care i-au oferit episcopului Vasile Someşanul flori, acesta binecuvântându-i pe fiecare în parte. De asemenea, la intrarea în Sfântul Locaş erau prezenţi peste 25 preoţi, în frunte cu protopopul de Beclean, preotul Doru Zinveliu. În continuare, în părculeţul din vecinătatea Monumentului Eroilor, pe o scenă special amenajată, a fost oficiată Sfânta Liturghie, în prezenţa a sute de credincioşi din parohie şi din satele învecinate. Episcopul Vasile a rostit un înălţător cuvânt de învăţătură despre Sfânta Fecioară Maria, la câteva zile după marea sărbătoare care este Adormirea Maicii Domnului. Pentru buna chivernisire şi gospodărire a parohiei, tânărul preot Horaţiu Mureşan, de şapte ani doar ca slujitor al altarului, a fost răsplătit cu înalta distincţie bisericească de sachelar, diplomă semnată de mitropolitul Andrei. De asemenea, un număr de consilier ai parohiei, consiliul şi comitetul parohial, primarul comunei, au primit din partea episcopului Vasile Someşanul diplome de înaltă cinstire pentru contribuţia importantă adusă la împodobirea şi înfrumuseţarea Sfântului Locaş de rugăciune, a casei parohiale.
În aceste zile s-au împlinit 7 ani de când a fost chemat la Domnul cel care a păstorit turma cuvântătoare din Chiraleş mai bine de 30 de ani, părintele, vrednic de pomenire, Ioan Mureşan, tatăl actualului preot. Ca atare, s-a oficiat, în prezenţa familiei, un parastas de pomenire a acestuia, care-şi doarme somnul de veci în curtea bisericii pe care a slujit-o cu atâta credinţă.
Episcopul vicar Vasile Someşanul, soborul de preoţi şi mulţimea de credincioşi prezenţi au asistat la un alt moment al zilei de 19 august. A fost binecuvântată de către episcopul Vasile casa parohială, o construcţie renăscută aidoma păsării Phoenix, aici investindu-se sume importante, în aşa fel încât casa parohială să devină un spaţiu demn de parohia păstorită de părintele Horaţiu. S-au investit sume considerabile, cu ajutorul Primăriei Lechinţa, a enoriaşilor, a consilierilor, a multor donatori, numele lor fiind înscris pe vecie în Cartea de Onoare a parohiei. În curtea casei parohiale au fost serviţi cei prezenţi cu cozonac, cu răcoritoare. La Căminul Cultural, un spaţiu de cultură cu totul deosebit, a avut loc agapa frăţească la care episcopul Vasile Someşanul a rostit un scurt cuvânt de învăţătură, mulţumind preotului paroh, consiliului şi comitetului parohial, tuturor credincioşilor pentru sărbătoarea la care a asistat.

Premii, program artistic şi multă distracţie

În după masa zilei de 19 august, pe scena amenajată afară, a avut loc un program cultural-artistic. În faţa spectatorilor au evoluat soliştii vocali locali Alexandru Rus - din Lechinţa, un tânăr de numai 12 ani, cu reale calităţi, Andreea Lechinţan – cu melodia „La cumătra lăudată”, precum şi Lavinia Mărcan – cu „Mi-am făcut bundiţă nouă”. Tânărul Sergiu Lechinţan, component al unui ansamblu bistriţean de dansuri, a etalat câteva dintre calităţile lui de bărbuncaş. În continuare, au evoluat artiştii ansamblului „Păuniţa” din Sângeorz Băi, precum şi interpreta de muzică populară Viorica Mănăstire. Formaţiile de dansuri, coordonate de directorul Florin Hodoroga, au fost răsplătite cu îndelungi aplauze.
Conform tradiţiei încetăţenite în toate ediţiile Zilelor Chiraleşului, au fost înmânate şi de această dată diplome şi premii unor cetăţeni ai satului. Ziaristul Traian Săsărman, alături de viceprimarul comunei Lechinţa, Marcel Tătar, de preotul paroh Horaţiu Mureşan şi de consilierul Ionuţ Retegan, sponsorul acestei acţiuni, a înmânat unui număr de 23 localnici câte o diplomă de înaltă preţuire însoţită de un cadou simbolic. Au fost premiaţi cei mai în vârstă cetăţeni, cei mai tineri, cadre didactice, crescători de animale, viticultori, apicultori, elevi etc.
În finalul manifestării de la Chiraleş a evoluat cunoscutul grup Anatolis, din care fac parte cântăreţi de mare valoare interpretativă.
Ediţia a VII-a a Zilelor Chiraleşului s-a desfăşurat şi cu ajutorul unor sponsori, prieteni ai satului şi am aminti aici firmele: Lech-Lacto, Paulaner, Salix, precum şi domnii Ovidiu Ciuruş, Vasile Pertican, Primăria Lechinţa şi alţi binevoitori şi donatori cărora le mulţumim.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5