Cea mai mare capelă mortuară din judeţ, inaugurată la Livezile. Alături de comunitate, oficialităţi judeţene, primari, preoţi. Protopopul Vidican: Este un semn al civilizaţiei, locul unde ne vom şterge lacrimi şi vom spune cuvinte de mângâiere

 
Câteva sute de persoane au participat, marţi după-amiaza, la inaugurarea capelei funerare din Livezile, dând curs invitaţiei primarului Traian Simionca şi Consiliului Local. Alături de comunitatea locală, au fost vicepreşedinţii Consiliului Judeţean – Ioan Ţintean şi Vasile Puica, subprefectul Ciprian Ceclan, nu mai puţin de 15 primari, dar şi peste 20 de preoţi ortodocşi. Protopopul Bistriţei, pr. Alexandru Vidican, nu a lipsit de la un eveniment important al comunităţii pe care a păstorit-o o bună perioadă de timp.
 
După tăierea panglicii, a fost oficiată slujba de sfinţire, rugăciunile către Bunul Dumnezeu mergând atât pentru cei care au reuşit să ducă la bun sfârşit această investiţie necesară, într-o lume în permanentă schimbare, dar şi către părinţii, moşii şi strămoşii trecuţi în lumea veşniciei.
 
„Este un moment deosebit din viaţa comunităţii din Livezile, pentru că această capelă a devenit loc sfânt şi va deveni şi mai sfânt când ne vom petrece părinţii şi pe toţi cei dragi care vor părăsi lumea aceasta.  Este un semn al civilizaţiei şi din generaţie în generaţie observăm mutaţii deosebite şi foarte importante. Pe cei care pleacă din această lume să-i petrecem aşa cum se cuvine. Noi românii avem grijă, în mare evlavie, de mormintele părinţilor noştri, şi ziua de 1 noiembrie este deosebită, când avem sentimentul că cerul coboară pe pământ şi printre lacrimi şi dor stăm la masa tăcerii cu mama, cu tata, cu cei care au lăsat un loc liber la masa noastră. O capelă reprezintă un loc foarte important”, a spus, în cuvântul său, protopopul Bistriei, pr. Alexandru Vidican. Părintele Vidican a menţionat că oriunde ai umbla în lumea acesta şi orice muzee ne-ar impresiona, până la urmă, muzeul cel mai important este „cimitirul satelor noastre", remarcând grija administraţiilor locale pentru edificarea unor astfel de construcţii care vin în folosul oamenilor.
 
„Iniţiativa domnului primar a fost una salutară, pe când eram aici îmi doream să avem o capelă. O capelă este, până la urmă, un lux necesar. Credem că aici ne vom plânge nădejdea că cei care pleacă se duc spre înviere, spre veşnicia lui Dumnezeu. Aici ne vom şterge lacrimi, vom spune cuvinte de îmbărbătare şi mângâiere, de aceea îi vom pomeni pe toţi binefăctătorii acestei iniţiative, în frunte cu domnul primar Simionca, Consiliul Local, toţi oamenii de bine”, a mai transmis protopopul Alexandru Vidican.
 
În semn de preţuire, acesta a înmânat o Diplomă de înaltă cinstire pentru primarul Traian Simionca şi Consiliul Local Livezile care să ateste în timp pe cei care au avut iniţiativa acestei lucrări. 
 
În mesajul său, preotul paroh Aurelian Stelian Părăscan, a precizat că de la naştere şi  până ajungem pe drumul de la cele veşnice, trecem şi pe la biserică, iar finalmente şi pe la această capelă unde să-i plângem pe cei dragi ai noştri. „Să ne ajute Bunul Dumneeu să ne facem datoria cât mai bine faţă de semenii noştri care nu mai sunt printre noi”, a spus părintele Părăscan. 
 

Primarul Traian Simionca: Prin această investiţie, am încercat să venim în sprijinul oamenilor

Primarul comunei Livezile, Traian Simionca, a ţinut să mulţumească tuturor celor care au dat curs invitaţiei transmise de administraţia locală, muncitorilor care au lucrat pentru amenajarea curţii, dar şi firmei care a reabilitat imobilul. Edilul livezean a făcut un scurt istoric al clădirii, edificate în perioada 1913-1915, care în 1960 funcţiona ca şcoală, dar şi ca spaţiu de locuire pentru cadrele didactice din comună. Ulterior, imobilul a avut destinaţia de grădiniţă, care a fost transferată într-un imobil nou, dar şi de bibliotecă, de asemenea, mutată în şcoala nouă. Acesta a remarcat şi faptul că deşi se construiesc edificii şcolare, numărul copiilor este în scădere, dar peste 20 de ani există riscul ca acestea să rămână goale.

Traian Simionca a dezvăluit că mai multe familii nevoiaşe ar fi dorit să primească o locuinţă în această clădire, asta în perioada în care se preconiza ca această capelă să fie amenajată pe terenul Parohiei Ortodoxe. Acel proiect nu a fost fezabil, pentru că implica costuri exagerat de mari cu schimbarea traseului reţelei de curent electric.

Cred că am ales această locaţie foarte bine, din mai multe motive. În primul rând, este foarte aproape de biserica ortodoxă. În plus, sunt locuri de parcare atât în faţa bisericii, cât şi în apropiere, inclusiv prin lărgirea benzilor de circulaţie. De anul viitor, vom încerca să reabilităm şi căminul cultural mic, aşa cum îi spunem (n.n. – care va fi folosit pentru praznicele de după slujba înmormântării)”, a declarat primarul Simionca.

Edilul comunei Livezile a precizat că în incinta imobilului a fost amenajată „o sală de teologie”, unde preoţii comunei să poată susţine ore de religie cu tinerii, dar şi alte activităţi educative. De asemenea, a fost amenajat un oficiu, care va fi dotat corespunzător, tocmai pentru a veni în sprijinul familiilor care au un deces. „Săptămâna viitoare, vom face o şedinţă de Consiliu Local pentru a stabili un regulament de organizare şi funcţionare, se va stabili o taxă simbolică. Din această capelă, Primăria Livezile nu se îmbogăţeşte, vom percepe doar o taxă simbolică, pentru întreţinere. Săptămâna viitoare va fi instalat şi sistemul de aer condiţionat. Aici va fi casa pentru trei zile a celor care îi petrecem pe cei dragi pe ultimul drum”, a adăugat primarul Simionca.

Nu în ultimul rând, primarul a recunoscut că mai sunt şi persoane sceptice, care nu văd utilitatea acestei capele, menţionând că, totuşi,  80 din 100 de livezeni agreează această investiţie. „O înmormântare ţine trei zile, o nuntă, trei zile, după trei înmormântări şi cei care nu îşi doresc această capelă – care spun că nu au lucrat o viaţă la casa lor ca să îi ducă de la o altă casă – vor înţelege rostul ei. Aţi văzut, şi anul acesta au fost peste 30 de înmormântări şi nu încăpea lumea. Fiecare face ce vrea, dar noi am încercat să facem ceva util, să venim în sprijinul oamenilor. E un rău necesar”, a concluzionat primarul Traian Simionca.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5