Cele mai comune 5 întrebări despre cuptoarele cu convecție

Un cuptor cu convecție distribuie și circulă constant aerul cald printr-un ventilator. Când aerul cald intra direct în mâncare și nu circulă doar în jurul ei. Aerul ce circulă accelerează rata de transfer a căldurii care apare în mod natural atunci când aerul din nouă temperaturi diferite converge. Acest efect de accelerare este unul din principalele motive reprezentative rezultatelor superioare obținute prin gătitul cu un cuptor cu convecție.

Întrebări comune despre gătitul la cuptor cu convecție

Ce se întâmplă când scoți mâncarea din cuptor?

De regulă, mâncarea scoasă din cuptor va continua să se gătească deoarece compoziția sa încă este foarte caldă și reține temperatura din cuptor. Cu cât este mai mare compoziția, cu atât mai mult timp va rămâne în această stare. Din acest motiv e mai bine să nu tai carnea, spre exemplu, imediat după ce ai scos-o din cuptor, ci să o lași cca. 10 minute pentru a ieși din acel efect și a-și păstra sucurile naturale.

Am nevoie de vase de gătit speciale pentru convecție?

Nu, deși țin să admit că unele sunt mai utile ca altele. Spre exemplu, aluminiul mai deschis la culoare sau în general vasele de gătit în nuanțe deschise sunt preferate deoarece orice nuanță închisă va face mâncarea să se coacă mult prea repede.

E vreun avantaj dacă se coace carnea într-un cuptor cu convecție?

Dacă e corect pusă pe un suport special pentru grill sau rotisor, convecția creează rapid o crustă care împiedică sucului din carne să curgă, deci se va găti în suc propriu. Unele rețete sugerează ca mai întâi să prăjești puțin carnea și apoi s-o bagi la cuptor, dar cu convecția nu mai trebuie să faci asta.

Pot micșora temperatura în timpul gătitului cu convecție?

Se spune că temperatura poate fi scăzută cu până la 25 de grade. Din cauza mișcării continue din cuptor, alimentele își formează crusta mai repede și poți găti cu același randament chiar și atunci când temperatura e mai mică.

Există mai multe tipuri de convecție?

Da, cuptoarele europene autentice cu convecție folosesc un al 3-lea element de încălzire situat în partea din spate a ventilatorului pe care îl întâlnești în mod obișnuit la un cuptor cu convecție. Se spune că acestea sunt mai eficiente decât cuptoarele clasice ce au doar un ventilator simplu care circulă aerul cald generat de elementul de încălzire din partea de jos a cuptorului.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5