Cercul preoţesc Mocod, reunit în Parohia Mogoşeni

Preoţii din Cercul pastoral-misionar Mocod, coordonaţi de pr. Vasile Dan, s-au întâlnit în Duminica a 21-a după Rusalii în Parohia Mogoşeni din Protopopiatul Năsăud. Începând cu ora 15.00, în Biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, în prezenţa credincioşilor din această parohie, soborul celor 11 preoţi slujitori, alături de părintele paroh Alin Carafa, au săvârşit Taina Sfântului Maslu.

În cuvântul rostit la finalul slujbei, pr. Ioan Vălean de la Parohia Piatra a vorbit celor prezenţi despre sfinţenie şi a accentuat că ea nu este o virtute a omului, ci un dar al Duhului Sfânt, la care suntem chemaţi cu toţii. Părintele a exemplificat cu viaţa Sfintei Cuvioasa Parascheva de la Iaşi, ocrotitoarea comunităţii din Mogoşeni, prăznuită astăzi în întreaga Biserică Ortodoxă Română, şi i-a îndemnat pe credincioşi să urmeze modelul ei de vieţuire şi de sfinţenie. În încheiere, părintele paroh Alin Carafa a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi, iar credincioşii au fost miruiţi.

Acest eveniment se încadrează în activitatea misionară a Cercului preoţesc Mocod şi se înscrie în seria de manifestări religioase prilejuite de sărbătoarea hramului Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Mogoşeni. Următoarea întâlnire a preoţilor din acest cerc va avea loc în Duminica a 25-a după Rusalii, în Parohia Chiuza.

Date istorice – Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”

Parohia Mogoşeni s-a înfiinţat în luna februarie 2009, când vrednicul de pomenire Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu a aprobat cererea credincioşilor din acest sat aflat pe Valea Someşului de a avea preot care să săvârşească sfintele slujbe în fiecare Duminică şi sărbătoare.

Biserica din sat a fost zidită din piatră şi sfinţită în anul 1910, fiind resfinţită şi restaurată de mai multe ori pe parcursul timpului. În data de 6 septembrie 2009, Preasfinţitul Episcop Irineu Bistriţeanul a săvârşit resfinţirea bisericii din Mogoşeni, atunci fiind hirotonit şi primul preot al acestei parohii. Preotul Ioan Bălăi a predat registrele noului preot, Alin-Toader Carafa, care a avut sarcina de a face toate demersurile pentru a organiza noua parohie, inclusiv de a zidi o casă parohială.

Actualmente parohia numără aproximativ 315 suflete, fiind un sat cu rădăcini ortodoxe, cu tradiţii şi obiceiuri păstrate cu devotament de locuitorii acestei aşezări.

Pr. Cornel Coprean

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]