Cetăţenii de onoare, cinstiţi de telceni

Timp de două zile, Sărbătoarea comunei Telciu a adus muzică pentru toate vărstele şi de toate genurile. În prima seară, spectacolul dedicat tineretului a adus pe scena în aer liber din faţa Căminului Cultural, recitalurile semnate de Reea Cover Band, Prefix 990, DJ Sava, Raluka şi SJ Michael Star.
Duminică, a fost o nouă ediţie a festivalului-concurs de muzică instrumentală tradiţională „Ion Sabadâş”, în memoria vestitului ceteraş telcean. Manifestarea coordonată de Emilia Ometiţă, şef Serviciu Centrul Judeţean pentru Cultură, şi maestrul coregraf Ioan Simionca, a adunat aproape 20 de instrumentişti, dar şi tarafuri, din Cluj, Mureş şi Bistriţa-Năsăud. Juriul format din prof. Ioan Lazăr, dirijor Anghel Urs, directorul Casei de cultură Sângeorz Băi, Florin Hodoroga, a hotărât ca Trofeul festivalului să meargă la Taraful de la Soporu de Câmpie, din judeţul Cluj. La instrumentişti, Premiul I a fost obţinut de Varga Alexandru din Mureş, iar la tarafuri, de Taraful Tradiţional din Sângeorz Băi, coordonat de Ionică Moldovan. De remarcat şi premiile special obţinute de conjudeţenii noştri Mădălin Rostaş din Coşbuc şi Grigore Borgovan, din Tureac, precum şi Premiul II pentru taraful din Budacu de Jos şi Premiul III pentru Taraful din Beclean. La Gala Laureaţilor, Gavril Ţărmure-director CJC, a vorbit depre muzicalitatea pieselor regretatului Sabadâş, despre importanţa păstrării şi revigorării acestui tezaur. Maria Sabadâş-fiica regretatului instrumentist, a transmis un mesaj emoţionant pentru toţi cei care apără tradiţiile româneşti.
Primarul Sever Mureşan a acordat pe scena la Zilele Telciului diploma de cetăţean de onoare al străvechii vetre româneşti pentru Domnica Dologa. Recunoaşterea a venit pentru repertoriul autentic, pentru frumuseţea vocii şi distincţia şi eleganţa cu care poartă costumul de pe Valea Sălăuţei. Diploma de cetăţean de onoare, a primit-o şi unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori telceni, Gelu Vlaşin, ce promovează imaginea culturală a Văii Sălăuţei, în ţară şi străinătate. În acelaşi cadru au fost acordate diplome şi pentru cuplurile ce au marcat 50 de ani de convieţuire.
Recitalul de muzică populară a adus pe scenă formaţiile artistice din localitate Sălăuţa şi Sânzienele, ansamblurile folclorice Românaşul din Mureş, Somaşul din Cluj, Flori Dumitrene din Dumitra şi Balada din Bistriţa. Au încântat publicul Petre Petruse, Ionuţ Bledea, Daniel Rosalin, Petrică Mureşan, Maria şi Mihai Nemeş, Anamaria Homei, Bogdan Berbecar, Alexandru Motogna, Ana Maria Marti, Alina Ceuca, seara încheindu-se cu un recital gustat de public cu Aurel Tămaş.
Telciul a fost în sărbătoare. Zile frumoase pentru oamenii acestor plaiuri binecuvântate de Dumnezeu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5