Telciu: Trofeul Concursului Național de Interpretare ”Ion Sabadâș” a mers la Carei
Sala de nunți a comunei Telciu a găzduit Festivalul Naţional-Concurs de Interpretare a Muzicii Populare Româneşti „Ion Sabadîş”.
Deschiderea festivă a Festivalului a fost făcută de către primarul comunei Telciu, Sever Mureşan, care a creionat un portret al vestitului ceteraş Ion Sabadâş, ce a pornit din Telciu, ducând pe strunele viorii lui frumuseţea jocului de pe Valea Sălăuţei.
Evenimentul a adus în concurs concurenţi din Suceava, Maramureş, Satu Mare, Mureş şi Bistriţa-Năsăud, juriul festivalului, format din dirijorul Anghel Urs, profesorul Ioan Lazăr, etnologul Menuţ Maximinian, instrumentistul Dumitru Ciupa, etnologul Emilia Ometiţă-lef Serviciu CJC, precum şi fiica renumitului ceteraş Ion Sabadâş - Maricica Bulai, a luat în considerare, la punctare, calităţile interpretative, autenticitatea repertoriului, dar şi valoarea costumului şi prezenţa scenică.
În ceea ce privește trofeul Concursului Național de Interpretare ”Ion Sabadâș”, acesta a fost câștigat de Taraful Ceatăra din Carei, ce reprezintă zona folclorică Codru, a judeţului Satu Mare, şi funcţionează pe lângă Casa de Cultură Municipală din Carei.
La Secţiunea „Tarafuri”, premiul I a fost obţinut de Taraful „Păuniţa” din Sângeorz Băi; premiul II – Taraful „Dorna Dorului” din Vatra Dornei; premiul III - Taraful lui Ionică Moldovan din Sângeorz Băi, iar premii speciale „Fluieraşii” din Sângeorz Băi şi Taraful „Codrişor” al Palatului Copiilor din Satu Mare..
La „Solişti instrumentişti”, premiul I a mers în Maramureş, la taragotistul Cristina Şovrea, premiul II – la violonistul Nicolae Trifoi, din Telciu; premiul III – Remus Moldovan , violonist din Urmeniş, iar premii speciale Ilie Poleac – violonist din Sângeorz Băi, Ionuţ Nistor – violonist din Maramureş, Ştefan Rezmuveş – violonist Budacu de Sus şi fluieraşul Ioan Şorecău din Sângeorz Băi.
Toţi premianţii au primit, pe lângă diplome şi bani, şi medalii care atestă prezenţa lor la festivalul ce aduce în prim plan măiestria interpretativă a instrumentiştilor, propunându-şi păstrarea repertoriului muzical autentic şi a portului popular.
Citiţi şi:
- Trofeul Festivalului „Ion Sabadâş”, câştigat de Taraful Păuniţa din Sângeorz Băi
- Taraful „Păuniţa” din Sângeorz Băi, trofeul Festivalului „Ion Sabadâş”
- Remus Moldovan, din Urmeniş, a obţinut Trofeul Festivalului,,Ion Sabadâş”
- Festivalul – Concurs National de Interpretare a Muzicii Populare Româneşti „ION SABADÂŞ“
- Ceteraşii talentaţi, aşteptaţi la Festivalul,,Ion Sabadâş”
Adaugă comentariu nou