Col. Cristinel Colibaba, noul comandant al Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”. General de brigadă dr. Cornel Scurt: Bistriţa îmi va rămâne întotdeauna la suflet

La sediul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan’’, a avut loc ceremonia de predare-primire a comenzii marii unități. În prezența generalului-locotenent Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul de brigadă Cornel Scurt, care a fost numit locțiitorul șefului Direcției Operații din Statul Major al Apărării, a predat comanda colonelului Cristinel-Dumitru Colibaba.

La eveniment au participat primarul municipiului Bistriţa – Ioan Turc, subprefectul Ioan Zăgrean, vicepreşedintele CJ – Camelia Tabără, primarul Becleanului – Nicolae Moldovan, primarul Năsăudului – Dorin Vlaşin, primarul comunei Şintereag – Ioan Bob, managerul SJU Bistriţa – Gabriel Lazany, ec. Dorina Cicioc – şeful AJFP B-N, şeful Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud – dr. Cornelia Vlaşin, inspectorul şcolar Elena M. Cîmpan, şefii inspectoratelor de siguranţă şi ordine publică din subordinea MAI, cadre militare în retragere şi rezervă, dar şi alţi invitaţi.

Ceremonialul  a debutat cu intonarea Imnului Naţional. O slujbă de binecuvântare a fost oficiată de Episcopul-vicar Benedict Bistriţeanul, având alături pe protopopul de Bistriţa – pr. Alexandru Vidican, preoţii militari din Garnizoana Bistriţa, diaconi şi stareşi de mănăstiri.

         „Poporul român a căutat pacea şi şi-a dorit ca această pace să se răsfrângă peste toţi şi peste toate. (…) Pacea Domnului Hristos , cel care S-a jertfit în oraşul păcii, să se răsfrângă peste ţara noastră, peste Europa noastră dragă şi peste lumea întreagă”, a spus Episcopul-vicar Benedict Bistriţeanul.

       În mesajul său, generalul de brigadă Cornel Scurt  şi-a exprimat recunoştinţa pentru participarea la deschiderea anului de instrucţie şi ceremonialul militar de predare-primire a comenzii Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”. „Acum mai bine de doi ani şi jumătate, mulţumindu-vă pentru încrederea acordată de a comanda Brigada 81 Mecanizată, vă promiteam dumneavoastră şi camarazilor din Brigadă că vom fi iar ceea ce am fost şi mai mult decât atât. A sosit momentul în care să vă raportez „Misiune îndeplinită” şi să-mi asum provocările specifice funcţiei pe care am fost numit.

       Dragi camarazi, am scris împreună un capitol important, atât pentru cariera militară, cât şi pentru devenirea dumneavoastră. Cu multiple provocări, dar şi cu satisfacţia obiectivelor îndeplinite la standarde de performanţă ridicată, asta dacă mă gândesc numai la marile exerciţii la care am luat parte împreună, atât pe teritoriul naţional, cât şi în afara acestuia, la eforturile dumneavoastră de a menţine în stare de operativitate a echipamentelor şi tehnicii, dar mai ales la activităţile de rutină, zilnice,  pe care le-aţi desfăşurat în tăcere, cu muncă asiduă, lăsând succesul să vorbească în locul dumneavoastră. Vă privesc cu recunoştinţă, admiraţie şi respect şi sunt mândru de voi şi onorat de faptul că am fost comandantul vostru în aceşti ultimi doi ani şi jumătate, însă a sosit momentul schimbării. Pentru mine, asumarea responsabilităţilor funcţiei care mi-a fost încredinţată, pentru voi, dragi camarazi, alături de noul vostru comandat, domnul colonel Colibaba, asumarea unui obiectiv. Cunoscându-vă, sunt convins că veţi face faţă tuturor provocărilor şi vă veţi situa în continuare acolo unde vă este locul, ca mare unitate de elită a forţelor terestre gata, oriunde şi oricând, întru îndeplinirea misiunii nobile de apărare a ţării. Cu certitudine, îmi veţi da în continuare motive de satisfacţie şi bucurie prin rezultatele pe care le veţi obţine. (…) Vă asigur că voi face totul să duc spiritul de om frumos al bistriţenilor şi al năsăudenilor acolo unde mă voi duce. Nu în ultimul rând, vreau să mulţumesc familiei mele, fără al cărei suport necondiţionat nu aş fi reuşit. Am onoarea să vă salut”, a transmis general de brigadă Cornel Scurt.

       Col. Cristinel-Dumitru Colibaba a menţionat că încrederea care i se acordă, prin învestirea în funcţia de comandant al Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, îl onorează, dar în acelaşi timp îl obligă. „Ştiu că păşesc într-o unitate cu tradiţii vechi, o unitate care a făcut şi face cinste Armatei României, atât în ţară, cât şi în afara graniţelor ei, iar acest lucru nu este posibil fără oameni bine pregătiţi, fără profesionişti. Prin urmare, dragi camarazi, nu doresc în acest moment să-mi iau niciun angajament personal. Intenţia mea este ca împreună să facem tot ce trebuie astfel încât această mare unitate să-şi păstreze şi, de ce nu, să-şi crească valoarea în rândul forţelor armate ale României, iar Noul An îmi oferă această oportunitate pentru că vine cu o nouă provocare, atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru mine, respectiv certificarea pentru prima dată a comandamentului marii unităţi şi unităţilor subordonate ca structuri afirmate NATO ce urmează să fie puse la dispoziţia Alianţei începând cu anul 2024. Sunt încrezător însă de experienţa pe care am dobândit-o în funcţiile deţinute până acum şi experienţa dobândită de dumneavoastră de-a lungul anilor de instrucţie şi în misiunile internaţionale la care aţi participat vor fi factori decisivi atât pentru atingerea acestui obiectiv, cât şi pentru îndeplinirea cu succes a tuturor funcţiilor încredinţate. Am certitudinea că, împreună, vom putea gestiona operativ prezentul şi vom putea construi o viziune coerentă a viitorului, astfel încât să putem evidenţia seriozitatea, profesionalismul şi dedicarea, valori de altfel  fundamentale ale instituţiilor din care facem parte”, a declarat noul comandant la Brigăzii, col. Colibaba.

       Primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc,  a subliniat importanţa Garnizoanei pentru comunitatea bistriţeană, din punct de vedere al securităţii, dar şi economic şi social. „Comandantul unităţii, dincolo de ierarhia militară, este o personalitate a oraşului. Vă mulţumesc pentru modul în care aţi amprentat viaţa socială a oraşului. Vă doresc mult succes”, i-a transmis primarul Turc generalului de brigadă Cornel Scurt, spunându-i noului comandant că municipalitatea îi va fi alături.

       Subprefectul Ioan Zăgrean a punctat relaţia de prietenie pe care o are cu generalul  de brigadă Cornel Scurt, dar şi buna colaborare dintre Instituţia Prefectului şi Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”. „Domnule general Scurt, a venit momentul să vă duceţi la o altă misiune pe care v-o doresc cu mult succes. Domnule colonel Cristinel Colibaba aţi venit la Bistriţa, într-un oraş în care oamenii ştiu ce au de făcut iar unitatea este pusă pe şinele care duce la ţinta care a fost propusă. Instituţia Prefectului va fi alături de dvs. în orice moment, dar şi atunci când ne veţi solicita”, a menţionat subprefectul Zăgrean.

       Nu în ultimul rând, generalul-locotenent Iulian Berdilă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre – fost comandant al Brigăzii -  a transmis un mesaj către foştii săi camarazi de la Bistriţa. „Sunteţi una dintre cele trei brigăzi prioritare ale Forţelor Terestre, în etapa 2020-2024. V-aţi îndeplinit cu prisosinţă această asumare. Avem în jurul nostru atâtea proiecte de infrastructură pe care le-am demarat, contină şi transformă condiţiile de viaţă, de instruire, dar şi elementele necesare îndeplinirii misiunilor. Suntem beneficiarii unor proiecte majore de achiziţii ale Forţelor Terestre, aveţi un exemplu în transportoarele Piranha pe care dvs. va trebui să le transformaţi în capabilităţi, importante pentru România şi interiorul ei, cât şi pentru regiunea din care facem parte. Suntem consacraţi deja în exerciţiile pe care le-aţi executat cu toţi aliaţii, dar în special cu trupele din SUA, Franţa, Olanda, Grecia, Marea Britanie, cu noul contingent din Macedonia de Nord, cu militarii din Armata poloneză şi cu cei din Armata portugheză. (...) Mandatul pe care-l preia col. Colibaba este unul plin de proiecte, printre care aş vrea să-i transmit această sarcină de suflet de a ţine la pricipalul program major de achiziţie al Forţelor Terestre: militarii. Trebuie să ţină la dvs., aveţi în spate şi o nouă serie de recruţi, învăţaţi-i ce înseamnă militarii de Brigada 81. Nu sunteţi împrăştiaţi, sunteţi legaţi de la Arad la Baia Mare, la Dej, la Bistriţa, la Prund, la Turda. Ne-am asumat să vă fim comandanţi pentru că am ştiut că ne putem baza pe dumneavoastră”,  a fost mesajul transmis de generalul-locotenent Iulian Berdilă.

***

Absolvent al Școlii Militare de Ofițeri Activi ,,Nicolae Bălcescu’’ și a numeroase cursuri de carieră, generalul de brigadă Cornel- Traian Scurt s-a aflat la comanda Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan’’ în perioada 2020-2023. Este veteran al teatrelor de operații cu două misiuni în Afganistan alături de Batalionul 812 Infanterie ,,Bistrița’’, pe care l-a comandant timp de 7 ani în perioada 2009-2016. De-a lungul carierei, acesta a ocupat numeroase funcții de conducere și execuție.
Colonelul Cristinel- Dumitru Colibaba, născut la 29 noiembrie 1974, este absolvent al Institutului Militar ,,Nicolae Bălcescu’’ și a diferite cursuri de cariere atât pe teritoriul național cât și înafara acestuia. Și-a început cariera în funcția de comandant pluton, urmând să evolueze pe diferite treptele ale carierei. Este veteran al teatrelor de operații, participând la o misiune în Irak și 3 misiuni în Afganistan.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5