COLINDE, COLINDE ... E VREMEA COLINDELOR!

În pragul sărbătorilor de iarnă, postul regional de televiziune AS TV, Primăria Municipiului Bistrița și ANFR au organizat un concert extraordinar de colinde și muzică religioasă în interpretarea unor artiști de renume, invitați la Bistrița din diferite colțuri ale țării.
Apropierea Crăciunului trezește în fiecare dintre noi sentimente ascunse poate, în restul anului: emoție, bucurie, bunătate, dar și dorința de a le împărtăși cu ceilalți. În această perioadă dorința și plăcerea de a colinda ne bucură sufletele, dar și pe cele ale celor ce ascultă colindele. O astfel de bucurie și-au propus să aducă în sufletul celor prezenți și organizatorii evenimentului, în seara de 12 decembrie, când cele mai plăcute colinde au răsunat în fiecare colț al bisericii de la Coroana, încălzindu-ne sufletul şi mintea cu frumuseţea lor. Este o muzică mult aşteptată care vine să încununeze un nou an.
Concertul a fost deschis de Cornelia și Florentin Ardelean Archiudean (Bistrița), Petre Petruse (Bistrița), Dorina Oprea (Mureș) și Nelu Șopterean (Mureș), soliști valoroși, ce poartă în suflet și în gând folclorul românesc, promovându-l de fiecare dată cu cinste pe diferite scene naționale și internaționale. Interpreți desemnați recent și cu titlul de ”artist emerit”, un titlu oferit în semn de respect și recunoștință de către Uniunea Mondială de Folclor IGF.
Au urmat soliștii: Mariana Harosa (Beclean), Maria Tripon (Oaș), Maria Blaga (Bistrița), Marian Predescu & Camelia Pașca (Bistrița) și Crina Prața (Turda) - artiști ce iubesc tradiția, folclorul românesc și valorile creștine.
Sunt convinsă că fiecare dintre noi își amintește, în această perioadă, de vacanțele de iarnă petrecute la bunici, când timpul avea parcă alt sens, iar tradițiile erau la ele acasă și aduceau, de fiecare dată, bucuria și zâmbetul pe chipul nostru, al tuturor. Când spun sărbători de iarnă, de cele mai multe ori, mă gândesc la zăpada ce urmează să îmbrace totul în alb, la mirosul de cozonac făcut de bunica și la colindele, care completează atmosfera de bucurie și emoție sufletească, pe care abia așteptăm să le ascultăm și să le primim în dar.
Am primit în dar o varietate bogată a repertoriului colindelor strămoșești, datorită prezenței în mijlocul nostru a soliștilor din zone diferite ale țării, care au adus cu ei portul străbun și colindul specific zonei: Tg. Mureș, Sălaj, Oaș etc.
Ne-au încălzit sufletele, cântecele de Crăciun și Colindele interpretate de către tinerii soliști vocali, pasionați și iubitori de tradiții populare: Cristina Bugnar, Bianca Cionca (Satu_Mare), Cristina Livia Scurtu, Camelia Cherecheș (Zalău), Alina Ceuca, Florina Bălan și Alexandru Pugna - interpret al cântecului năsăudean, realizator de emisiuni folclorice în radio și televiziune, om al bisericii.
Nu au lipsit nici prețioasele cuvinte și îndemnuri ale celor patru preoți care slujesc la Biserica de la Coroana: Protopop Alexandru Vidican, prof. Preot Nicolae Feier, Preot Vasile Beni și Preot Emanuel Vidican - care nu au omis să facă cunoscută credincioșilor o mică părticică din istoria colindelor și totodată să menționeze: ”aceste cântece deosebit de frumoase, colindele, au menirea de a anunța Nașterea Mântuitorului, iar colindătorii reprezintă chipul îngerilor care au vestit Nașterea Domnului.”
Momentul de încheiere i-a aparținut doamnei cântecului popular ardelenesc - Sava Negrean Brudașcu, cea care de fiecare dată împrăştie în jurul său bucurie, emoție, căldură și linişte. Întreaga muncă și talentul doamnei cântului ardelean, Sava Negrean Brudașcu, au fost răsplătite recent, prin acordarea trofeului ”artist emerit al folclorului mondial și Oscar în folclor” de către Uniunea Mondială de Folclor IGF. Alături de ea, grupul de colindători, coordonat de Paula Cornelia Morar din Zalău.
”Iubească-vă Dumnezeu!” au fost cuvintele adresate în fața altarului, la finalul concertului de către Sava Negrean Brudașcu. Cu lacrimi în ochi, plină de emoție și entuziasm s-a rătăcit prin mulțime pentru a face poze cu doritorii și a le oferi o strângere de mână caldă și sinceră.
Flacăra vremurilor de altă dată, a fost ”reaprinsă” în acea seară de marți, prin vocile puternice și armonioase ce au răsunat din interiorul locașului de cult.

Întreg concertul de colinde va putea fi vizionat duminică, în Ajun de Crăciun, de la ora 17:00 pe postul regional de televiziune AS-TV Bistrița.
DORIS NEDELEA

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5