COMUNICAT DE PRESĂ

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în mai puţin de o lună de la demararea campaniei de depunere a cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă, la centrele judeţene APIA au fost depuse 383.865 cereri.

Astfel, raportând la numărul de fermieri existenţi la nivelul fiecărui judeţ, cele mai mari procente de depunere a cererilor s-au înregistrat în judeţele Ilfov (52,64 la sută), Vâlcea (45,93 la sută) şi Călăraşi (42,91 la sută). Precizăm că, în perioada 2 – 30 martie 2009 la nivel naţional, s-a înregistrat o medie de 33,97 la sută.

În ceea ce priveşte numărul de cereri depuse, cele mai multe au fost înregistrate în judeţele Suceava (18.168 cereri), Olt (16.376 cereri) şi Dolj (16.618 cereri).

Reamintim că perioada de desfăşurare a campaniei SAPS 2009 este 2 martie-15 mai 2009, pentru cererile depuse în intervalul 15 mai - 9 iunie a.c. fiind percepute penalităţi de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare întârziere.

Beneficiarii măsurilor de sprijin pe suprafaţă pot fi persoanele fizice şi/sau persoanele juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa în cauză va fi acordat celui care lucrează terenul.

Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar şi formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.

Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).

Pentru campania 2009, România beneficiază de o alocaţie financiară de aproximativ un miliard de euro, ceea ce reprezintă circa 115,9 de euro pentru un hectar.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5