De la 1 martie, APIA demarează plăţile pe unitatea de suprafaţă

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va demara pe 1 martie campania de primire a cererilor de plată pentru schemele / măsurile de sprijin pe suprafaţă - sesiunea 2011.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la unul dintre centrele locale ale APIA sau la sediul judeţean al APIA (fermierii care exploatează cel puţin 50 de hectare de teren), în intervalul 1 martie - 16 mai, o singură cerere de plată.

Pentru depunerea cererilor de plată după data de 16 mai se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 10 iunie cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

Beneficiarii măsurilor de sprijin pe suprafaţă pot fi persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.

Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare. De asemenea, solicitantul trebuie să respecte aşa-numitele "bune condiţii agricole şi de mediu" (GAEC) pe toată suprafaţa fermei.

Pentru anul în curs, schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă cuprind: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plăţile naţionale directe complementare (culturi în teren arabil, in pentru fibră, cânepă pentru fibră, tutun, hamei, sfeclă de zahăr), schema de plată separată pentru zahăr, plăţi tranzitorii pentru tomate destinate procesării şi plăţi compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală (pentru zonele montane defavorizate, pentru zonele specific si semnificativ defavorizate din punct de vedere natural, plăţi de agro-mediu).

Depunerea cererilor de plată se poate face, pentru al treilea an consecutiv, inclusiv on-line, prin intermediul aplicaţiei informatice IPA - care permite identificarea parcelelor deţinute, delimitarea acestora şi stabilirea suprafeţelor.

Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Comentarii

17/02/11 08:16
maria

Am inteles caci platile pentru sprafete s-ar fi dat ,unde oare? si cu tristete observam ca posesorii de animale sint "mai egali"decit restul agricultorilor oare ii "iubeste" mai mult ministrul? eu inteleg ca aceste plati daca tot se fac de la UE sa se faca corect caci oricum sintem discriminati ,astfel posesorii de vaci primesc cite 250 euro nu conteaza daca este vaca de productie sau sa fie acolo ,lelea Floare preda de la vaca dumneaei 3-4l /zi si ce s-a gindit ministrul? sa o motiveze! la fel si la oi dupa ce Domnul stat le-a dat in concesiune citeva zeci de ha(cel putin) de pamint (ca oricum a ramas destul de la sasi) acestia primesc bani de la UE pt ca-l folosesc apoi desi nu il pasuneaza isi fac fin pe el iar oile domniilor lor pasc griiele oamenilor sarmani carenu primescnici amaritii de circa 400 ron /ha ca sa-sipoata lucra pamintul...povestea e lunga nedumeririle simaisi ..poate doar eu nu inteleg cum vine asta?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5