Comunitatea din Budești, reunită la hramul bisericii

prof. Augustin Rus

Pentru multe comunități rurale din Transilvania, hramul bisericii constituie un eveniment mai deosebit, deoarece la manifestările specifice, participă aproape întreaga comunitate a satului.

   Așa s-a întâmplat și în satul Budești, sat ce și-a ales în urmă cu peste un jumătate de mileniu, ca hram al Bisericii, pe sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, fapt ce îl întâlnim în foarte multe parohii din Transilvania. Pentru credincioșii parohiilor, Hramul este o ocazie mai deosebită de a se întâlni în biserica satului, care a fost, este și va fi „loc de întâlnire între om și Dumnezeu”, de a asculta cuvântul de învățătură al preoților, de a se reculege în fața icoanelor arhanghelilor Mihail și Gavril, în fața cărora pot să-și facă cunoscută dorința lor cu rugămintea ca ea să ajungă în fața lui Dumnezeu.

   Poate, așa au gândit cei mai mulți dintre credincioșii Parohiei ortodoxe din Budești, prezenți la Sfânta Liturghie din ziua de miercuri, 8 noiembrie 2017, Liturghie oficiată de un sobor de preoți care slujesc la altarele bisericilor din satele Budești, Budești-Fânațe, Țagu și Țăgșor, preoți ce și-au revărsat harul lor, dobândit atunci când au îmbrăcat haina preoției, asupra tuturor celor prezenți. A fost un eveniment mai deosebit pentru credincioșii din această parohie, păstoriți bine de preotul paroh Șumandea Teodor, deoarece au fost binecuvântați și miruiți de cei patru preoți. Și ca evenimentul să capete cu adevărat o semnificație mai deosebită, la sfârșitul slujbei religioase, credincioșii participanți, au fost poftiți de către preotul paroh, să zăbovească în curtea bisericii unde au putut să servească produse tradiționale, să uite pentru moment de grijile zilnice, să discute deschis cu oficialitățile comunei prezente, să se convingă asupra adevărului cugetării anticilor – „dacă înlături prieteni, ce plăcere mai poate avea viața”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5