Hramul bisericii - o sărbătoare în comunitatea sătească

prof. Augustin Rus

   În viața comunităților sătești, Hramul bisericii reprezintă o sărbătoare importantă, marcată în principal printr-o slujbă religioasă oficiată în biserica satului, de obicei de mai mulți preoți. Foarte multe biserici din Transilvania s-au pus sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil datorită faptului că își puneau speranța unei protecții din partea acestora împotriva multor primejdii sau prigoane din partea stăpânitorilor.

   Conform tradiției creștine, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt conducătorii cetelor de îngeri, păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, călăuzele sufletelor spre rai, cei dintâi mijlocitori între Dumnezeu și oameni. Sfântul Mihail se războiește necontenit cu diavolii, este apărătorul dreptei credințe folosindu-se de o sabie de foc,  iar Arhanghelul Gavriil a fost îngerul păzitor al lui Iisus Hristos pe pământ, cel prin intermediul căruia divinitatea transmite vești și mesaje omenirii, intuiție, inspirație, clarviziune.

   Biserica ortodoxă din satul Budești, încă de la înființarea sa , are Hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Anul acesta, pe 8 noiembrie, în biserică s-a săvârșit o slujbă mai deosebită la care au participat 8 preoți și un număr mare de credincioși. Predica a fost rostită de preotul Vasile Istrate, venit de la Biserica cu hramul Sfântul Ilie din Cluj-Napoca, preot ce a slujit o perioadă de timp în Parohia ortodoxă din Budești. După ce a prezentat în „cuvinte potrivite” pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, a încercat să răspundă la o întrebare fundamentală  - „Ce să fac, ca să mă mântuiesc ?”. Răspunsul, foarte bine argumentat, era structurat în esență, astfel  -

  1. Să cunoaștem și să respectăm învățătura ortodoxă
  2. Să ne punem sub lucrarea Sfintelor Taine ale Bisericii, prin care primim putere de viață și de trăire evlavioasă
  3. Să facem fapte bune prin respectarea poruncilor
  4. Să ne încredințăm conducerii păstorilor legitimi și ai părinților duhovnicești și să le ascultăm cu supunere  îndrumările.

Cine a ascultat cu atenție predica rostită de preotul Vasile Istrate și-a putut face o evaluare a relației pe care o are cu Dumnezeu, a faptului că mijlocitorii acestei relații, îngerii și arhanghelii, sunt în permanență alături de noi, depinde numai de fiecare dacă dorește cu adevărat să se folosească de acest favor.

   Beneficiind de harul preoților participanți la slujba religioasă din biserică, ascultând frumoasele pricesne interpretate de diaconul Turean Bogdan din Câmpia Turzii, de un grup de elevi de la Școala Gimnazială din Budești, de Corul bisericii, parcă împăcați sufletește, toți creștinii ortodocși prezenți la liturghie, au participat la o agapă frățească  organizată prin strădania preotului paroh Șumandea Teodor, a Comitetului de femei, a unor sponsori și donatori.

   Putem să afirmăm, fără să greșim,  - pe 8 noiembrie 2019, a fost cu adevărat o sărbătoare în satul Budești, unde s-a îmbinat armonios tradiționalul cu modernul, ospitalitatea cu armonia și buna înțelegere.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5