Sub semnul Arhanghelilor, la Budeşti

Prof. Rus Augustin

Un moment mai deosebit din viața comunității satului Budești, a fost sărbătoarea Hramului Bisericii – Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, sfinți ce și i-au luat ca ocrotitori multe biserici din Ardeal, în principal, datorită faptului că acești doi sfinți sunt sprijinitori ai lăcașelor de cult care și-au croit greu un loc al lor, datorită unui context istoric mai deosebit, determinat de rigorile impuse de regalitatea maghiară care a reușit treptat să ia în stăpânire aceste teritoriu. Populația ce trăia însă în acest spațiu geografic, era formată, în mare majoritate, din români, ce aveau ca religie credința ortodoxă. Noii stăpânitori, erau adepți ai cultului catolic, așa că, a apărut problema apartenenței la unul dintre aceste culte – ortodox și catolic. Stăpânitorii, au încercat prin toate mijloacele să-și impună cultul lor, și de aceea, românilor li s-a permis, relativ târziu, să-și construiască biserică în centrul satului, să aibă preoți, să-și desfășoare liber cultul lor. Un compromis a apărut odată cu uniația (Unirea cu Biserica Romei), la începutul sec. XVIII, și de această situație s-a încercat să se profite cât mai mult.
Prima mențiune despre biserica din Budești datează din anul 1323, când regele maghiar o donează către „magister Gallus fillius Nicolai, notarius noster specialis et castelanus de Vgrog”, iar primul preot menționat cu numele este Pap Thamas, în urbariul din 1647. Parohia este definită ca o „comunitate teritorială a credincioșilor cu caracter permanent, înzestrată cu o biserică proprie, cu dreptul de a avea un preot al său, cu dreptul de a-și administra bunurile independent de altă comunitate religioasă”. Ea se constituie deci în jurul unei biserici care este o construcție unde se adună credincioșii ca să asculte slujba religioasă oficiată de un preot ajutat de un cantor și un făt. La începuturile ei, biserica din Budești, pare să fi aparținut unor nobili maghiari locali, deoarece cu ei ține regele legătura, românii, săraci și asupriți, este posibil să fi avut și ei o bisericuță, care nu este amintită în documente scrise decât mult mai târziu. La 1675 este amintit popa Toader, de numele căruia se leagă construirea în anul 1677 a primei biserici ortodoxe cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, hram ce se păstrează și azi.
La sărbătoarea din acest an a Hramului, slujba religioasă a fost oficiată de preotul paroh Șumandea Claudiu, ajutat de încă 5 preoți : Istrate Vasile, Dragoș Cristian, Pântea Rareș, Dascăl Daniei și Zubașcu Bogdan și a fost ascultată de mulți credincioși,parcă mai mulți ca în alți ani. Predica a fost rostită de preotul Dragoș Cristian, care a încercat să convingă credincioșii prezenți de faptul că ocrotitorii bisericii – Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, sunt mijlocitori de seamă ai muritorilor pe lângă Iisus Hristos și că trebuie să știm că atunci când intrăm în biserică, intrăm și sub ocrotirea lor. Trebuie să ne străduim să merităm protecția lor, să ne evaluăm permanent faptele noastre pentru că în funcție de ele o să fim judecați în fața lui Dumnezeu.
La sfârșitul slujbei, un grup de elevi îndrumați de profesoara de religie Chereji Mirela, înv. Feldrihan Eliza și Filip Annamaria au prezentat două pricesne. Toți participanții au fost invitați apoi la Căminul Cultural, unde, prin grija Comitetului de femei al parohiei, bine coordonat de doamna preoteasă Andreea, „socăcița” Cornelia ajutată de un grup de femei mai tinere, au pregătit o masă cu bucate tradiționale. Prin strădania directoarei de Cămin, Faur Maria a fost așezat pe scenă un ecran,pe care au fost proiectate poze vechi cu locuitorii satului, pe un fond muzical al taragotului inegalabilului Dumitru Fărcaș, astfel că mulți dintre cei prezenți, și-au recunoscut înaintașii, și-au putut da seama cum arătau în copilărie ori în tinerețe.
În încheiere, o parte a membrelor Corului de la Biserică, îmbrăcate în autentice costume populare locale, au interpretat cântece patriotice, ne-au convins parcă de faptul că „noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni … ”, că anul acesta aniversăm 100 de ani de la Marea Unire. Preotul paroh Șumandea Claudiu, a mulțumit în primul rând bunului Dumnezeu că ne-a dat gând bun și putere sufletească, a mulțumit participanților, tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a acestei reușite „sărbători a bisericii și a satului Budești”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5