Biserica noastră de la Budeşti

prof. Augustin Rus

Când spun Biserica noastră mă refer la edificiul actual al Bisericii ortodoxe din satul Budești, ridicat cu mari eforturi de către obștea credincioșilor din acest sat în perioada 1925 – 1937 sub îndrumarea preotului Vasile Micu. Într-un proces-verbal încheiat la 16 februarie 1925 cu ocazia ședinței curatorului bisericesc se consemnează starea slabă a bisericii existente, devenită neîncăpătoare datorită numărului mare de credincioși, faptul că este situată mai departe de centrul satului și este anevoios drumul spre ea mai ales pentru persoanele vârstnice în anotimpul ploios, că a fost donat de către doamna Aurelia Ferenczi(născută Silași) un teren intravilan în apropierea casei parohiale, că se dispunea de 85.000 lei, etc, că ar fi bine să se ridice o biserică nouă pe terenul donat. În final, curatorul bisericesc hotărăște zidirea noii biserici, fapt confirmat prin semnăturile preotului paroh Vasilie Micu, al curatorilor Alexandru Hedeș,Vasilica Iușan, Ioan Frătean, Ghirosă Anton, Vasilica Tomșa, Toader Mărginean și Ioan Filip. La 23 februarie 1925 s-a intrat în târg cu întreprinzătorii și s-a fixat prețul ridicării noii biserici la 830.000 lei, 130 m.c. de piatră, adusul materialului din gară și din satul Iuș, adusul lutului, săpatul fundamentului și o zi de lucru cu pălmile de la fiecare casă. Cu mari eforturi din partea sătenilor a căror contribuție a fost stabilită în funcție de suprafața de pământ deținută în proprietate și de numărul de animale, în anul 1929 zidirea bisericii s-a terminat, mai trebuia executat acoperișul din tablă, iconostasul și pictura, lucrări care au fost terminate abia în anul 1937. În ședința curatorilor din 23 iunie 1937 se hotărăște să se facă cererea    către excelența sa D-l  Arhiepiscop și Mitropolit pentru sfințirea bisericii deoarece este terminată.

   Preoții care au slujit la altarul bisericii din satul Budești după edificarea ei, Matei Cornel, Aurel Lungu, Gh. Pănculescu, I. Brehaița, Andrei Vlaica, Augustin Stuparu, Vasile Istrate, Dragoș Cristian s-au străduit să efectueze alte lucrări necesare cum ar fi consolidarea fundației, reînnoirea picturii, schimbarea acoperișului  de tablă și a turlei, introducerea gazului metan și apoi a încălzirii centrale, confecționarea unui mobilier nou și aspectuos, acoperirea padimentului cu mochetă, ridicarea unei noi Case parohiale, dotarea ei cu utilități și acareturi gospodărești etc. Ultima lucrare efectuată în vara aceasta sub îndrumarea noului preot paroh Șumandea Teodor a fost schimbarea dușumelei care era veche de peste 80 de ani nu mai corespundea. Consiliul parohial condus de Mândrean Leon a reușit într-un timp scurt să determine participarea credincioșilor la efectuarea lucrărilor de îndepărtare a vechii dușumele, a unui strat de pământ de sub ea, la turnarea unei șape de beton, la așezarea unui padiment solid din scândură  iar în final cumpărarea unei mochete noi în locul celei vechi care era uzată.  

   Împodobită ca o „mireasă a lui Hristos”, biserica din satul Budești își așteaptă credincioșii, pe toți fiii satului la sărbătoare Hramului ei –Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, la slujba de Luminație.

 

Comentarii

04/11/16 08:29
dumitru

lipseste o informatie esentiala si anume:CE EPISCOP A SFINTIT BISERICA ?-dupa ce a fost terminata in 1937- ATENTIE:ISTORIA se falsifica si prin OMISIUNE...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5