Greco-catolicilor li se ia totul

În 1948, prin Decretul 358 din 1 decembrie, greco-catolicilor li s-a luat totul: biserici, case parohiale, cimitire, pământuri, păduri, şcoli, facultăţi, sedii protopopiale, episcopale etc. Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, mulţi preoţi şi credincioşi, rămaşi statornici în credinţa lor, au cunoscut calvarul puşcăriilor comuniste, au fost privaţi de bunurile lor, au fost marginalizaţi, ei şi urmaşii lor.

După relegalizare acestei biserici, în decembrie 1989, se spera ca Bisericii Blajului să i se restituie ce i s-a luat , mai bine zis, ceea ce i s-a furat. O infimă parte din bisericile sale au fost retrocedate, mai ales în miropolia Î P S Nicolae Corneanu. S-a dezlănţuit împotriva Bisericii Române Unite cu Roma ( Greco-Catolică) o campanie de denigrare , fără precedent, ea amintind de perioada pre şi postdesfiinţării ei, la 1 decembrie 1948.

În loc să i se restituie ceea ce i s-a luat cu japca Bisericii Române Unite cu Roma, de câţiva ani au început să-i fie dărâmate bisericile folosindu-se ,,metoda coliviei”. Se procedează în felul următor. În jurul vechii biserici greco-catolice, neretrocedată, se zideşte noua biserică ortodoxă. Când zidurile celei din urmă se înalţă şi o acoperă pe aceasta, se prinde un moment de taină mişelească şi se dărâmă biserica greco-catolică, ştergându-se astfel orice urmă a greco-catolicismului. S-au dărâmat până acum prin această metodă 11 biserici greco-catolice. Exemplu edificator pentru această stare de lucruri este biserica greco-catolică din Ungheni, de lângă Târgu-Mureş, în prezent sufocată de zidurile noii bisericii ortodoxe. Deocamdată, întrucât imagini cu această biserică, de fapt un fel de Ana, amintind de balada populară a Meşterului Manole ,a ajuns pe masa cancelariilor occidentale şi a Congesului SUA, continuarea lucrărilor noii biseric a fost oprită. Se aşteaptă clipa fărădelegii, când ea va fi eliminată.

Aceeaşi soartă va avea şi biserica greco-catolică de la Mănăstirea Nicula, lăsată spre a se degrada , ca să fie doborâtă la pământ şi ea.

Recent , câţiva parlamentari PD-l, cu binecuvântarea IPS Bartolomeu Anania, au propus un proiect de lege prin care din nou, ca în 1948, greco-catoliclor li se ia totul: biserici, case parohiale, cimitire.

Şi PSD, prin domul Mircea Geoană, vrea să-i ia ceva Bisericii Greco-Catolice, ceva, moştenirea ei culturală. Dânsul a propus ca în Transilvania să se înfiinţeze ,,Societate Şcoala Ardeleană”, cu scopul de a copta în rândurile ei intelectualitatea transilvană cu simpatii de stânga.

Corifeii Şcolii Ardelene, Petru Maior,Gheorghe Şincai, Samuil Micu, ,,au destule motive să se răsucească în mormânt”, afirma Eliade Bălan, într-un editorial din ,,România liberă” nr.5796, din 25 februarie 2009, p.1,2.

Să nu ne mai mirăm de nimic. La 20 de ani, de la înlăturarea comunismului, la 60 de ani de la de la desfiinţarea samavolnică a BRUR, prin Decretul 358, decret de sorginte stalinistă, mai există oameni cu pregătire teologică care afirmă următoarele: ,,Actul unităţii religioase ( din 1 decembrie 1948 n.n.) s-a săvârşit în mod spontan, ca o încununare firească a unei îndelungate năzuinţe. Nici o persecuţie religioasă nu a pătat frumuseţea şi puritatea, nici o silnicie nu a fost necesară pentru ca el să fie înfăptuit. Se cuvine azi să aducem cuvânt de laudă dreptcredincioşilor noştri din Transilvania, care au stăruit neclintiţi în unitatea lor de credinţă”. Descalificant pentru semnatarul acestor afirmaţii . Îi pot servi ca ,,material bibliografic” destinul tatălui meu, Monseniorul Grigore Zăgrean şi al familiei sale. E prea de tot.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5