Un pic de dreptate

Aflu din cotidianul ,,România liberă” din 28 octombrie a.c., ediţia de Transilvania Banat, că tribunalul din Târgu-Mureş a dispus prin ordonanţă preşedenţială oprirea demolării de către fraţii ortodocşi a Bisericii de Piatră din Ungheni, judeţul Mureş, biserică greco-catolică ,,furată” în anul 1948 prin decretul stalinist 358 din 1 decembrie , acelaşi an, prin care Biserica Română Uniră cu Roma ,Greco-Catolică a fost desfiinţată în mod abuziv.

În prezent turla bisericii greco-catolice din Ungheni şi o parte din acoperişul ei sunt demolate. În jurul ei se înalţă zidurile noii biserici ortodoxe. S-a folosit şi aici, ca şi în cazul altor 11 biserici greco-catolice demolate deja, ,,metoda coliviei”. În ce constă această metodă? În loc să se retrocedeze aceste biserici propietarului de drept, actualii utilizatori ai acestor lăcaşuri de cult, le împrejmuiesc cu zidurile noilor biserici ortodoxe. Când zidurile noilor bisericii ortodoxe urcă şi acoperă fostele biserici greco-catolice, acestea sunt dărâmate mişeleşte pentru a se şterge orice urmă a greco-catolicismului.

Bisericile greco-catolice devin nişte Ane din cunoscuta legendă a meşterului Manole.

Spre deosebire de vechea baladă, ele sunt decimate cu barbarie, cu ură. Dărâmarea lor se petrece într-o Românie membră a Uniunii Europene, o ţară democratică.

În sfârşit un pic de dreptate pentru Biserica Blajului. Un rol esenţial în restabilirea acestui ,,pic” de dreptate l-a avut şi presa care a semnalat aceste barbarii.

Situaţia Bisericii de Piatră de la Ungheni a fost inclusă şi în Raportul Departamentului de Stat al SUA în repetate rânduri.

În condiţiile în care se reia cu aplomb o teză stalinistă conform căreia la 1 decembrie 1948, prin Decretul 358 de desfiinţare a Bisericii Greco-Catolice din România, s-a încheiat procesul de reîntregire a Bisericii Ortodoxe Române, restabilirea adevărului în legătură cu propietarul de drept al bisericii greco-catolice din Ungheni este dătător de speranţă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]