Conferinţă, la Bistriţa, la 160 de ani de la naşterea vicarului greco-catolic Gherasim Domnide

Universitatea „Babeş-Bolyai” Facultatea de Istorie şi Filozofie, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Cluj-Gherla, Ordinul „Sfântul Vasile cel Mare”, Protopopiatul Român Unit cu Roma Greco-Catolic Bistriţa au organizat, la Bistriţa, simpozionul „160 de ani de la naşterea vicarului greco-catolic Gherasim Domide”. Evenimentul a debutat la biserica protopopială „Bunavestire” cu o liturghie şi apoi un parastas oficiat de părintele protopop Ioan Vasile Frişan, alături de părintele vicar general Monsenior Mihai Todea, vicarul general al Eparhiei Greco-Catolice Cluj-Gherla, protopopul de Rodna – Jarda Nicolae, stareţul Mănăstirii Molişet – părintele Doboc Laurean şi un sobor de 25 de preoţi.

Apoi, la Centrul Cultural Dacia au debutat conferinţele Episcopiei Române Unite cu Roma, cu urarea de „Bun venit” a protopopului Ioan Vasile Frişan, după care s-a trecut la conferinţele propriu-zise... Părintele Mihai Todea a vorbit despre aniversarea a 163 de ani de la înfiinţarea Eparhiei Greco-Catolice de Gherla, care din anul 1930 şi-a mutat sediul la Cluj.
Au conferenţiat conf. univ. dr. Greta Monica Miron, conf. univ. dr. Ana Victoria Sima, asist. univ. dr. Lucian Turcu, av. Dr. Ionuţ Vida Simiti.
Născut în comuna Rodna, la 19 ianuarie 1856, și trecut la cele veşnice în 16 decembrie 1909, la Bistrița, Gherasim Domide a ajuns protopopul greco-catolic al Năsăudului și memorandistul participant activ la redactarea listei revendicărilor românilor transilvăneni adresate împăratului de la Viena.
La finalul conferinței corul parohiei „Bunavestire” a susținut un concert de colinde.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5