160 de ani de la naşterea vicarului greco-catolic Gherasim Domnide, sărbătoriţi la Bistriţa
Universitatea „Babeş-Bolyai” Facultatea de Istorie şi Filozofie, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Cluj-Gherla, Ordinul „Sfântul Vasile cel Mare”, Protopopiatul Român Unit cu Roma Greco-Catolic Bistriţa organizează sâmbătă, la Bistriţa, simpozionul „160 de ani de la naşterea vicarului greco-catolic Gherasim Domide”. Evenimentul debutează la ora 10.30, la biserica protopopială „Bunavestire” cu un parastas oficiat de părintele protopop Ioan Vasile Frişan, alături de un sobor de preoţi. De la ora 11.00, la Centrul Cultural Dacia vor debuta conferinţele Episcopiei Române Unite cu Roma, care care sunt aşteptaţi toţi bistriţenii iubitori ai reperelor culturale şi religioase.
Vor conferenţia prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta - decanul Facultăţii de Istorie şi Filozofie UBB Cluj, conf. univ. dr. Greta Monica Miron, conf. univ. dr. Ana Victoria Sima, conf. univ. dr. Ion Cârja, asist. univ. dr. Lucian Turcu, av. Dr. Ionuţ Vida Simiti.
În galeria marilor personalităţi ale Românilor din Transilvania un loc important îl ocupă Gherasim Domide, din plaiurile Bistriţei şi Năsăudului, unul din cei 15 memorandişti şi unul din prestigioşii protopopi greco-catolici atât în zona Năsăudului, la Rodna cât şi în zona Bistriţei în Bistriţa.
Era al doilea băiat al lui Grigore şi Matrona Domide (n. Bureacă), primele 2 clase le face la şcoala confesională din Rodna (greco-catolică), clasa a 3-a la şcoala confesională romano-catolică tot în Rodna iar clasa a 4-a în Sângeorz-Băi. Gimnaziul îl face la Năsăud, unde va face şi liceul, afirmându-se în toţi anii de şcoală ca cel mai bun.
La 20 de ani este încorporat, stagiul militar de „teterist” efectuându-l la Regimentul 63 Bistriţa (1876-1877) devenind ofiţer în rezervă.
Ar fi dorit să urmeze dreptul precum Avram Iancu însă starea materială a părinţilor nu i-a permis, aşa încât va urma teologia, pe care o va face la Seminarul Greco-Catolic din Gherla, terminând-o cu calificativul suprem fecit progressum eminentem la 14 iunie 1880.
S-a căsătorit cu Elisabeta Salvan, fiica fostului primpretor al Monorului, Paramon Salvan, dar care se va stinge din viaţă la numai 3 ani de căsnicie în urma unei naşteri dificile, lăsând 2 copii mici, Leonida (1882) şi Helena (1883).
La 12 februarie 1881, este numit capelan în Rodna sa natală.
În anul 1883, la invitaţia avocatului Dumitru Ciuta, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Român va face parte din comitet.
În anul 1884 a fost ales în Comitetul Central al Partidului Naţional Român, fiind alături de Vasile Lucaciu, cel mai consecvent şi curajos luptător al partidului, devenit secretar general al partidului şi cunoscut pentru cei mai grei ani de închisoare în temniţele Imperiului Austro-Ungar, pentru activitatea sa desfăşurată pentru drepturi şi libertăţi ale Românilor din Transilvania.
În anul 1892, la Conferinţa Partidului Naţional Român ţinută la Sibiu în luna ianuarie, se decide înaintarea unui Memorandum Curţii Imperiale din Viena. Memorandumul cuprindea un set de revendicări pentru Românii din Transilvania.
La intervenţia guvernului de la Budapesta (Imperiul Austro-Ungar avea două guverne, unul în Viena, al doilea la Budapesta), impunătoarea delegaţie formată din 300 de persoane n-a fost primită de împărat (28 mai 1892).
Din contră, a fost intentat un proces pentru memorandişti, având în frunte membrii Comitetului Central al Partidului Naţional Român, în număr de 15, numărul 15 reprezentând cele 15 legiuni revoluţionare de la 1848, legiunea a 13-a fiind condusă de legendarul Avram Iancu, de confesiune greco-catolică, care a intrat în Blaj - Mica Romă a culturii româneşti, unde se afla Comitetul Revoluţionar.
Avram Iancu a fost întotdeauna un idol pentru Gherasim Domide, care în urma procesului de la Cluj (7-25 mai 1894) intentat memorandiştilor va fi condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare. După graţiere (15 sept. 1895) se va întoarce la Rodna, unde era aşteptat de o impresionantă mulţime de oameni, când din mulţime s-a auzit strigătul: „Aşa trebuia să procedeze orice Român care-şi iubeşte poporul din care se trage!”
În 1906, cu ocazia Expoziţiei de la Bucureşti, Gherasim Domide a fost primit cu mult entuziasm de mulţimea din capitală ca un mare martir al Ardealului iar regina Elisabeta l-a primit la Castelul Peleş din Sinaia (17 sept. 1906) în calitate de protopop greco-catolic de Bistriţa, numit în această funcţie în anul 1901.
Ca protopop greco-catolic de Bistriţa a desfăşurat o intensă activitate de organizare a şcolilor confesionale româneşti, apărând drepturile Românilor indiferent de confesiune, rămânând înscris în rândul eroilor în Cartea de Aur a Devenirii Româneşti!
Liviu-Simion Pop
Bistriţa
Citiţi şi:
- Conferinţă, la Bistriţa, la 160 de ani de la naşterea vicarului greco-catolic Gherasim Domnide
- La Biblioteca Judeţeană, Conferinţa Despre tradiția greco-catolică în cultura română modernă: Școala Ardeleană
- Iuliu Hossu, eminentă personalitate a Bisericii și Neamului Românesc, primul Cardinal al românilor, artizan al Unirii
- Cetatea RODNEI – mereu tânără
- PAGINI NOI DESPRE MEMORANDISTUL ȘI PROTOPOPUL GHERASIM DOMIDE
Adaugă comentariu nou