Crescătorii de taurine şi-au stabilit câştigătorii anului 2015. Prefectul Ţintean: Bistriţa-Năsăud este pe locul 6, după efectivul de bovine

Prefectul Ioan Ţintean a participat, la finele săptămânii trecute, la şedinţa de bilanţ a a Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Bistriţa-Năsăud şi Biagen Select, organizaţie a crescătorilor de taurine. Printre participanţi s-au numărat reprezentanţi ai Comitetului Director al Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Bistriţa-Năsăud, fermieri, colaboratori-operatori de însămânţări artificiale şi controlorii performanţelor de producţie din judeţul Bistriţa-Năsăud, dar şi colegi de la ACT Hunedoara, dr. ing. Ioan Mihalca - directorul Agenţiei Naţionale în Zootehnie, responsabil pentru activitatea de ameliorare pentru zona de nord a României, dr. ing. Criste Florin, directorul Şcolii naţionale de Operatori Însămânţători de la Dej.

         În cuvântul de deschidere, prefectul Ioan Ţintean a apreciat activitatea pe care comitetul Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Taurine o prestează pentru cele 171 de asociaţii locale şi, totodată, a remarcat rezultatele deosebite obţinute de Biagen Select pentru activitatea de reproducţie şi ameliorare la taurine şi porcine.

         „Deşi judeţul nostru este un judeţ mic, ce deţine doar 2.1% din suprafaţa ţării, el se situează în primele 6 locuri pe ţară în ceea ce priveşte efectivul de bovine. La însămânţări artificiale, judeţul se situează pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de bovine însămânţate artificial, fapt ce a determinat ca potenţialul genetic al efectivelor de bovine să fie unul foarte bun şi apreciat de fermierii şi crescătorii de animale. Aşadar, vă asigur că, la fel ca în anii precedenţi, veţi avea sprijinul Instituţiei Prefectului în soluţionarea problemelor cu care vă confruntaţi în activitatea de zi cu zi”, a precizat Ioan Ţintean, potrivit comunicatului de presă remis redacţiei.

         Florin Platon, preşedintele asociaţiei judeţene, a arătat că rezultatele deosebite obţinute în judeţul Bistriţa-Năsăud, se datorează unei foarte bune organizări a serviciilor de reproducţie şi ameliorare prestate de Biagen Select, unitate condusa de dr. ing. Emiluţ Găină care, în cei  36 de ani  de activitate, a făcut judeţul nostru cunoscut şi apreciat în întreaga ţară. La aceste realizări un rol deosebit l-a avut şi colaborarea foarte bună cu Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean.

         La rândul său, dl. Emiluţ Găină a făcut o prezentare a rezultatelor activităţii de însămânţări artificiale la taurine şi porcine, precum şi din domeniul de control al producţiei de lapte, respectiv de ameliorare a taurinelor.  În clasamentul Consiliul Naţional al Întreprinderilor private din România, ce efectuează servicii în zootehnie,  Biagen Select s-a clasat, în  anul 2015,  pe locul doi la nivel naţional.

 

***

La finalul şedinţei au fost acordate premii pentru rezultate deosebite obţinute la nivel judeţean, în anul 2015.  

La categoria operatori, premiul 1 a fost adjudecat de Mathe Csaba, pe celelalte poziţii ale clasamentului fiind Viorel Budăcan şi Gavrilă Cârceie.

În ceea ce-i priveşte pe fermieri, premiul i-a revenit S.C. Agrocarmolact S.R.L. Monor, premiul 2  - Antodutii, premiul 3  - Vasile Bolog (Săsarm).

Pentru calitatea genetică, au fost premiaţi SC Platon Prodilact SRL, Opre Georgeta PFA şi SC Agrocarmolact SRL Monor.

 

 

Comentarii

13/01/16 00:29

De ce sa se apeleze la genetica elvetiana? Stam foarte bine si cu cea romaneasca. Avem o rasa de taur prolifica: rasa „BORCEA”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5