Ajutoare pentru achiziţia de berbeci pentru reproducţie

Conform Hotărârii nr. 1099 din 18 septembrie 2008, în acest an se acordă de la bugetul de stat sprijin financiar sub formă de primă la cumpărare pentru achiziţia de berbeci şi/sau ţapi pentru reproducţie din rase de lapte, carne sau pielicele, atestaţi prin certificat de origine în cuantum de 60% din preţul de achiziţie cu TVA inclus, dar nu mai mult de 1000 lei berbec sau ţap. Beneficiarii acestui sprijin sunt crescătorii de animale, membrii ai unei asociaţii de crescători de ovine şi/sau caprine legal constituite ale căror efective sunt înscrise în controlul oficial al producţiei şi care au parcurs sau parcurg o formă de pregătire profesională în domeniul creşterii animalelor, un curs de specializare de scurtă durată sau în cazul persoanelor juridice, au angajată o persoană care îndeplineşte aceste condiţii. De asemenea, au în proprietate un număr de femele ovine/caprine care să asigure utilizarea eficientă la reproducţie a berbecilor sau ţapilor, respectiv minimum 30 de capete de femele ovine/caprine pentru fiecare berbec/ţap achiziţionat. Beneficiarii trebuie să achiziţioneze un număr de berbeci/ţapi cuprins între 2-25 de capete, în acelaşi timp sunt beneficiarii acestui sprijin asociaţiile de crescători legal constituite ai căror membrii au efective înscrise în controlul oficial al producţiei şi au angajat cel puţin un inginer zootehnist şi achiziţionează un număr de berbeci/ţapi cuprins între 10-200 de capete în vederea utilizării la însămânţări artificiale sau montă.

Solicitanţii vor trebui să depună o cerere la DADR Bistriţa-Năsăud. Animalele achiziţionate se utilizează cel puţin 3 ani pentru reproducţie dirijată în scopul ameliorării genetice a efectivelor, perioadă în care reprezentantul oficiul Judeţean pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie verifică existenţa acestora în exploataţie.

În judeţul nostru, cum ne informa directorul executiv al DADR, Mititean Pop Valentin, au solicitat acest sprijin următorii beneficiari: Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor Montani de Ovine “Dealu Negru”, Câmpian Ioan, Balaj Nicolae, Rus Lucian Remus, Birou Ioan, Moldovan Ioan, Andreica Grigore şi Balaj Viorel. Total capete ovine din rasa Ţurcana Albă este de 147, iar valoarea animalelor achiziţionate este de 272.100, suma de plată de la bugetul de stat ridicându-se la 147.000 lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5