Petru Cătinean, tocmai din Ardan, reclamă: Crescătorii de oi nu primesc bani dacă nu au „viză”

*aproape 2800 de crescători nu văd niciun sfanţ

Petru Cătinean, preşedintele Asociaţiei de Taurine din Ardan, critică Ordinul 67/3 aprilie 2012 al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, care vizează aplicarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la speciile ovine/caprine.
În fapt, pentru obţinerea acestei subvenţii a fost introdusă obligativitatea ca cererea fermierilor să fie vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite la centrul local/judeţean al
Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, pe raza căruia se află înregistrată exploataţia.
În opinia lui Petru Cătinean, prevederile ordinului ministerial contravin art. 101 din Regulamentul 73/2009 al Consiliului Europei, dar şi art. 40 din Constituţia României cu privire la dreptul de asociere. „Dacă iau un leu per cap de animal, aceşti oameni vor face circa 2,3 miliarde lei vechi numai pentru ovine, şi alţi bani pentru caprine”, ne-a declarat Cătinean.
Potrivit acestuia, în Bistriţa-Năsăud există vreo două asociaţii ale crescătorilor de ovine, însă doar „cu numele”, care nu se implică în sprijinirea fermierilor, şi care acum „îi jecmănesc, stau ca nişte milogi la poarta APIA şi pun câte o ştampilă pe cerere, şi iau bani de la crescători”.
„De fiecare dată când se schimbă miniştrii, se întâmplă şi treaba aceasta. Când intervenim, se scoate viza. Nu este prima dată când se întâmplă aşa ceva”, a precizat sursa citată. De altfel, Cătinean a sesizat nemulţumirea şi deputatului Ioan Oltean, care a spus că o va transmite şi ministrului. Deocamdată, niciun răspuns.
Pe lângă aceste „vize”, mai apare şi problema că peste 2800 de crescători de ovine şi caprine, numai din Bistriţa-Năsăud, nu vor primi aceşti bani, adică 45lei/cap de animal, pentru că efectivele lor nu sunt „eligibile”.
Adică, nu au mai mult de 50 de oi sau 25 capre în gospodărie. „Marii oieri îşi apără interesele lor, de a obţine dreptul de viză, chiar dacă nu se ocupă de nimic. Mai mult, şi aici e problema, scot de la subvenţie 2200 de gospodării care au sub 50 de oi, chiar dacă Regulamentul european prevede ca minumum să fie 10”, a adăugat Petru Cătinean.
În Bistriţa-Năsăud, potrivit lui Petru Cătinean, care a prezentat datele de la DSVSA Bistriţa-Năsăud, există 1843 de ferme cu efective mai mari de 50 oi (un total de 230.008 oi), plus alte 2215 gospodării, cu efective între 10 şi 50 oi (un total de 44.854 oi). În ceea ce priveşte efectivele de caprine, în 286 de ferme cu peste 25 capete sunt 13.871 capre, în timp ce în alţi 559 crescători au sub efectivele prevăzute pentru acordarea sprijinului, cu un total de 14.206. Pe lângă aceşti crescători de talie mare şi „mijlocie”, mai sunt şi alţii, cu efective mai mici, sub 10 capete, dar care nici nu şi-au mai pus crotaliu la animal, pentru că nu primeau subvenţie.
Cererile pentru acest sprijin se depun în perioada 9 aprilie – 18 mai 2012. Efectivul din exploataţie trebuie să fie de minimum 50 de capete femele de ovine şi 25 de capete femele de caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an până la 31.03.2012. Efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită prima trebuie să fie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere pe perioada de retenţie până la data de 20 august 2012.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5