Cristina Rusu scrie povestea vieţii baronului Alexandru Misiuga

Claudiu Moldoveanu

Profesoara de geografie Cristina Rusu are pe masa de lucru a treia carte. Primul volum, „Acasă la Dracula”, apărut la Editura Nova Didactica, şi-a propus o reîntoarcere la adevăr, prin redescoperirea mitului Dracula, acolo unde-şi are rădăcinile, în Pasul Tihuţa. În practică, mitul Dracula a fost pus în judeţul nostru de baronul Alexandru Misiuga, care a început să facă schiţe ale celor două hoteluri imaginate de scriitorul irlandez, după ce turişti englezi au venit pe urmele lui Dracula. În anul 1974, mitul Dracula a prins viaţă la Bistriţa şi, mai apoi, la Piatra Fântânele.
Prin a doua carte, Cristina Rusu aduce în atenţia cititorilor cel mai îndrăgit nume din satul natal, Târlişua, Liviu Rebreanu, care s-a născut, într-o noapte în care ploua cu stele, pe 27 noiembrie 1885. Volumul „Moştenirea Liviu Rebreanu în judeţul Bistriţa-Năsăud – aspecte turistice”, apărut la Editura Etnous, propune o structură eficientă în ceea ce priveşte coordonatele turistice legate de numele marelui scriitor: Muzeul Memorial „Liviu Rebreanu” din Prislop, Muzeul „Cuibul Visurilor” din Maieru, plăcile comemorative, busturile scriitorului etc. Dacă oferta turistică a moştenirii Liviu Rebreanu este foarte generoasă, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre valorificarea turistică a acesteia. Tocmai aici vine profesoara Cristina Rusu cu soluţii pentru ca acest brand a judeţului să fie valorificat la potenţialul maxim.
Cea de a treia carte va fi dedicată baronului Alexandru Misiuga. Un personaj extraordinar al Bistriţei, întemeietor de edificii culturale, păstrător al unor legende fabuloase, care a ştiut să promoveze aşa cum trebuie judeţul.
“Mulţumesc domnişoarei Cristina Rusu că s-a aplecat asupra studierii vieţii şi activităţii soţului meu. Nu pot decât să mă bucur că sunt tineri care scot la lumină munca lui, fiind unul dintre oameni care au adus un plus de valoare acestui judeţ” ne-a declarat Victoria Misiuga, soţia scriitorului.
Cartea va surprinde, atât prin valoarea adevărului, cât şi prin modul în care este zugrăvită personalitatea complexă a baronului Misiuga: director la turism, scriitor, militar, etc. Cristina Rusu a dorit lansarea acestul volum pe 18 februarie, de ziua de naştere a personajului. Din păcate, datorită unor probleme independente de voinţa ei, munca la carte a stagnat. Sperăm că lucrurile vor intra în normal şi, în curând, vom avea scrisă povestea vieţii lui Alexandru Misiuga.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5